2024. április 20., szombat

Dragan Glamočić: Mindent megteszünk

Holnapig beszüntették az útzárlatokat a Pancsovánál – A gazdák Szabadkán is felhagytak a tüntetéssel

Az átalakított kormány új mezőgazdasági minisztere, Dragan Glamočić szerint holnapig a minisztérium megtalálja a megoldást a napraforgó felvásárlási ára miatt tüntető mezőgazdák ügyében. Hozzátette, hogy megtiszteltetésnek veszi a mezőgazdasági tárca vezetését és minden tudását, energiáját a mezőgazdaság fejlesztésébe fekteti.

– Megteszünk mindent, ami lehetséges. Remélem a tüntető gazdák problémáját csütörtökre meg is oldjuk – mondta Glamočić.

A bánáti gazdák bejelentették, hogy holnapig felhagynak az útzárlatokkal. Jovan Negovan, a tüntetést szervező bizottság egyik tagja elmondta, hogy akkor tárgyalnak majd Aleksandar Vučić kormány alelnökkel, valamint az új mezőgazdasági miniszterrel.

– A termelők hazamentek, hogy learassák a napraforgót. Csütörtökön újra összegyűlünk – mondta Negovan.

A szabadkai gazdák is felhagynak a tüntetéssel – jelentette be Miroslav Kiš, a Földművesek Szövetsége igazgatóbizottságának elnöke. Reményei szerint a kormány beavatkozásának köszönhetően a napraforgó átvételi ára eléri a 45 dinárt, de legalábbis a 35 dináros lélektani határt.

– Remélhetőleg az új mezőgazdasági miniszter rábírja az étolajgyárakat a profitjuk csökkentésére annak érdekében, hogy mi termelők se legyünk veszteségesek. Csütörtökön minden kiderül – mondta Kiš. Szavai szerint az étolajgyárak által kínált 26 dináros árral a mezőgazdasági termelők óriási veszteséget szenvednének el.