2024. április 23., kedd

Nem csak szimbolikus segítség

Tegnap a Magyar Nemzeti Tanács tagjai ellátogattak Topolya községbe is, és az itteni általános iskolákban kiosztották a tanács első osztályos magyar kisdiákoknak szánt ajándékcsomagjait.

Beretka Katalin Zentagunarason, Pacséron és a topolyai Nikola Tesla Általános Iskolában, Náray Éva pedig Zentagunarason, Bajsán és Topolyán, a Csáki Lajos Általános Iskolában adták át a csomagokat.
A bajsai Testvériség-Egység Általános Iskolában Szilágyi Eleonóra iskola igazgatónő elmondta lapunknak, hogy az idén 13 magyar nyelven tanuló elsősük van, és mindössze 3, akik szerb nyelven tanulnak. A többi magyarlakta településhez hasonlóan Bajsán is fogy a diákok száma, de a jövő év kivételes év lesz, amikor kimagaslóan sok diák fog elsőbe iratkozni.
Náray Éva elmondta  lapunknak, hogy az általa körbejárt iskolákban is kevés az elsős diák, Gunarason 21, Topolyán, a Csákiban pedig 42. Náray szerint az MNT segítsége valós és nagy szükség van rá.
– Mondhatjuk, hogy ez csak egy szimbolikus segítség, de ha megnézzük, akkor nem is annyira szimbolikus, hiszen a gyerek mindent megkap, amire a tanévben szüksége van. Ez egy kezdő lökés, ami nagy segítség a szülőknek. Ugyancsak jelentős támogatás az iskolabuszprogram, melyet az MNT úgyszintén felvállalt. Ennek köszönhetően mindazok a gyerekek is tanulhatnak magyarul, akik egyébként nem tehetnék meg, mert a szüleik nem tudnák fizetni az útiköltséget – mondta el a tanácstag, majd hozzáfűzte, hogy az MNT-n belül az oktatás kapcsán soha sincs vita, és ez az a terület, amelyre a tanács a legnagyobb figyelmet fordítja.