2024. április 18., csütörtök

Ajándékot kaptak az elsősök

Répás Zsuzsanna köszöntötte a magyar tagozatos kisdiákokat Magyarkanizsán – A Tisza menti községekben az MNT képviselői mellett községi vezetők is csomagot osztottak az iskolákban

A Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából idén ősszel harmadik alkalommal szerveztek csomagosztást azon első osztályos kisdiákok számára, akik magyar tagozaton kezdik meg általános iskolai tanulmányaikat. Joó Horti Lívia, az MNT Közoktatási Bizottságának elnöke elmondta, hogy most ősszel Vajdaság-szerte mintegy hetven általános iskolában indult magyar tagozat. Ezekben az iskolákban a tanév első napjaiban ünnepélyes keretek közt osztják szét a főként könyvekből álló csomagot.

Ebből az alkalomból tegnap délután a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolába látogatott Répás Zsuzsanna, Magyarország nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára. Az ünnepélyes fogadáson jelen volt még Korsós Tamás főkonzul, Kávai Szabolcs tartományi képviselő, Nyilas Mihály polgármester és dr. Katkics Zoltán oktatással és művelődéssel megbízott tanácstag.
Juhász Márta iskolaigazgató köszöntője után Répás Zsuzsanna beszédében azt hangsúlyozta, mennyire fontos a gyermekek anyanyelven történő oktatása.

– Az anyanyelvű oktatás kulcskérdés abból a szempontból, hogy hogyan maradnak meg magyarnak a most felnövekvő generációknak a tagjai. Tudományos felmérések igazolják, hogy a gyermekek anyanyelvükön tudják legjobban elsajátítani az ismereteket, és anyanyelvükön tudják kibontakoztatni tehetségüket, ezért nagyon fontos a saját fejlődésük és a közösség szempontjából is, hogy anyanyelven tanuljanak, és felnőve a magyar nemzet tudatos tagjaivá váljanak. Ehhez szerettünk volna most szerényen hozzájárulni a Magyar Nemzeti Tanács segítségével. Nagyon jó együttműködés alakult ki a magyar kormány és az MNT között, ezért a nemzeti tanács olyan programokat tudott elindítani, amelyek valóban segítik a családokat abban, hogy a gyermekük számára az anyanyelvű oktatást válasszák. A Nemzetpolitikai Titkárság két tematikus programot indított ennek érdekében, tavaly az óvodásoknak, idén a kisiskolásoknak, aminek szintén az a célja, hogy felhívja a szülők figyelmét arra, hogy mennyire fontos az anyanyelvű oktatás választása. A magyar kormány a rendelkezésére álló eszközökkel – természetesen anyagi eszközökkel is – igyekszik támogatni ezeket a programokat, mert ezek segítik majd a közösséget abban, hogy meg tudja őrizni a felnövekvő generációkat magyarságukban.

A kisiskolások programjának keretében egy pályázatról is beszámolt Répás Zsuzsanna, mégpedig, hogy a honlapjukon játékos feladatok várják a 6–10 éves gyermekeket, akik rajzaikat, írásaikat beküldve nyereményben részesülhetnek. A legjobbak között pedig szétosztanak 51 csodasarkot, amely az egész osztálynak szól. A csodasarok könyvekből, cédékből, képességfejlesztő játékokból összeállított csomag, amely nagy örömére szolgál majd a diákoknak a tanórákon.

Zentán tegnap délelőtt az elsős diákokat Ceglédi Rudolf polgármester és Kormányos Katona Gyöngyi, a községi tanács kulturális és oktatási ügyekkel foglalkozó tagja látogatta meg, s közlekedésbiztonsági felszerelést ajándékoztak a gyerekeknek, az MNT ajándékcsomagját pedig Sárosi Gabriella és Hajnal Jenő nyújtotta át az elsősöknek.

Sárosi Gabriella, a helybeli Stevan Sremac Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy még a reggeli órákban is voltak szülők, akik jelezték, hogy gyermeküket be szeretnék íratni az iskolába, így csak a hét folyamán tisztázódik le, hogy pontosan mennyi elsős is kezdi el a tanévet.

Csókán az „öreg” diákok, a negyedikes tanulók alkalmi művelődési műsorral kedveskedtek az elsősöknek, akik még megszeppenve szemlélődtek a tanintézmény falai között. Balázs Ferenc polgármester és helyettese,
Zoran Jovanov minden magyar és szerb elsős diáknak tanszercsomagot adott át. A község ajándéka mellett a 14 kisdiák megkapta az MNT tanszercsomagját is.
A felvételen: Balázs Ferenc csókai polgármester ajándékcsomagokkal kedveskedett az elsősöknek.