2024. április 18., csütörtök

Magyar gondolatok csak magyar nyelven gondolhatók

A magyar kormány és az MNT küldöttsége a bácskossuthfalvi iskola tanévnyitó ünnepségén

A 20. század meghatározó pedagógusegyéniségének, Karácsony Sándornak szövegünk címében jegyzett gondolata az 1943-as szárszói konferencián elhangzott előadása kulcsmondatának tekinthető, egyben rokon vonásokat mutat, hasonló üzenetet hordoz a jelenlegi magyar kormány (oktatás)politikája formálása során született irányelvekkel – mutatott rá hétfőn ünnepi beszédében a bácskossuthfalvi Id. Kovács Gyula Általános Iskola tanévnyitó ünnepségén megjelent Répás Zsuzsanna, a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára. Magyarország nevében köszöntötte a megjelenteket, mindenekelőtt azt a hatvankét elsős kisdiákot és hozzátartozóikat, akikre a hétfői bácskossuthfalvi tanévnyitó ünnepségen a legtöbb figyelem terelődött. Nemcsak a magyar kormány, hanem a Magyar Nemzeti Tanács is megkülönböztetett figyelemmel, szeretettel fordult az elsős kisdiákok irányába: beiskolázási csomagot biztosított, eredményes, sikeres tanulmányokat kívánt.

A bácskossuthfalvi alkalmi ünnepségen a tanácsot Joó Horti Lívia, az MNT közoktatási bizottságának elnöke képviselte, aki ünnepi beszédét követően Répás Zsuzsanna mellett minden elsősnek személyesen adta át az iskolai tanszerekből álló gazdag ajándékcsomagot. Nem csak az MNT és a magyar állam tüntette ki tárgyi ajándékaival a kisdiákokat, akiknek száma ezúttal több volt a korábbi években tapasztaltnál: a 2013-2014-es tanévben három osztályban tanulhatnak a faluban magyar tannyelven elsős kisdiákok.

A topolyai önkormányzat is irodalmi művekből és iskolaszerekből álló ajándékcsomaggal lepte meg a legifjabb iskolás diákokat, a bácskossuthfalvi rendezvényen a topolyai polgármester, Kókai Mernyák Melinda, aki az önkormányzat oktatási kérdésekkel megbízott tanácsnoka, Sípos Hajnalka kíséretében érkezett, személyesen is köszöntötte őket. Ezt tették az Id. Kovács Gyula Általános Iskola igazgatója, Crnkovity Gábor és az elsősök idősebb társai is, akik zenés, táncos, szöveges köszöntőkkel örvendeztették meg a legifjabbakat.

A tanévnyitó ünnepséget megtisztelte jelenlétével Pirityiné Szabó Judit, a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője, Korsós Tamás, a szabadkai Magyar Főkonzulátus főkonzulja és Fazekas Róbert, a topolyai községi képviselő-testület elnöke, Bácskossuthfalva tanácsának elnöke is.