2024. április 25., csütörtök

Kínai teherautókat gyártanak Kragujevacon

Kína az utóbbi időszakban az egyik legnagyobb szerbiai beruházóvá vált. A kínai befektetők nemcsak az energetikai szektor és infrastrukturális beruházások iránt érdeklődnek, hanem az autóiparba is hajlandók befektetni. Ezt az újdonságként ható hírt Raša Ristivojević, a Szerbiai Gazdasági Kamara (SZGK) alelnöke közölte kedden a szerb köztelevíziónak nyilatkozva. A kínaiak befektetési lehetőséget látnak a kragujevaci Zastava fennmaradt gyártókapacitásai kihasználásában, és úgy vélik, hogy a teherautó-gyártásban jó kilátások rejlenek – mondta Ristivojević, aki tagja volt a múlt héten Tomislav Nikolić államfő által vezetett, Kínába látogató szerbiai küldöttségnek.

– A kínaiaknak fejlett autóiparuk van, és a szerb küldöttség meglátogatta a kínai Geely autógyárat is, amely azután vált világszerte ismertté, amikor 2010-ben megvásárolták a svéd Volvót – jegyezte meg az SZGK alelnöke.

A Szerbiába érkező kínai beruházásokat eddig túlnyomórészt kínai és szerbiai állami vállalatok kezdeményezték. Ez volt az első olyan kínai látogatás, amelynek során a szerbiai vállalkozóknak lehetőségük nyílt arra, hogy az ottani magánvállalatok képviselőivel találkozzanak.