2024. március 29., péntek

Kóbor kutyák martak halálra egy gyereket Bukarestben

Kóbor kutyák martak halálra egy négyéves gyereket hétfőn Bukarestben, hat éves testvérét pedig megsebesítették.

A tragédia egy park mellett fekvő, elhagyott telken történt: a rendőrség szóvivője szerint a négyéves gyereket a felismerhetetlenségig széttépték a kutyák, idősebb testvérét pedig a lábán harapták meg, de neki sikerült elszaladnia. A hatóságokat nagyanyjuk riasztotta, azzal, hogy nem találja a gondjaira bízott kisebbik unokáját.

A román főváros második kerületének közleménye szerint az eset nem közterületen történt. Bukarestben az áruházak parkolóit, parkokat és elhagyott telkeket falkákba verődött kóbor ebek lepik el. Ivartalanításukra a román lapok szerint hatalmas összegeket költ a városháza, számuk mégis több tízezerre tehető. Tavaly 16 ezer embert haraptak meg kutyák Bukarestben – közölte májusban a Hotnews.ro hírportál.

Tavasszal a bukaresti főpolgármesteri hivatal egy határozattervezetben 5000 lejig (csaknem 350 ezer forintig) terjedő bírságot helyezett kilátásba azoknak, akik a kóbor kutyák rendszeres etetésével hozzájárulnak azok falkákba verődéséhez és ezáltal növelik az emberek elleni támadások kockázatát.

Az állatvédők azonban elutasították a tervezetet: szerintük éppen a kóbor kutyák kiéheztetése ösztönözné a falkák kialakulását és agresszivitásuk növekedését. Szerintük a városházának a kóbor kutyák ivartalanítására, illetve az állatok elhagyásának büntetésére kellene összpontosítania.

– Eddig senkit sem állítottak bíróság elé, amiért kutyáját elkergette, pedig ez már öt éve bűncselekménynek számít Romániában – hívta fel a figyelmet egyik közleményében a Vier Pfoten állatvédő egyesület. A szervezet rámutat: Bukarestben 45 ezer kóbor kutya csatangol az utcákon, közülük 25 ezer még nincs ivartalanítva.