2024. április 25., csütörtök

A szíriai beavatkozás felverné a benzin árát

Szakértők szerint egy esetleges katonai beavatkozás Szíriában a nyers kőolaj világpiaci árának 4–13 százalékos emelkedését eredményezné, és ez kihatna a szerbiai üzemanyagárakra is – közölte az energiaügyi minisztérium. A felvázolt háborús forgatókönyv szerint Szerbiában a benzin és a dízel 2,5–8,5 százalékkal megdrágulna, azaz literéért 1,5–7 dinárral fizetnénk többet. Mivel a szerbiai kőolajtermelés csupán a hazai szükségletek 40 százalékát fedezi és a többi szükségletet behozatallal pótolják, ezért minden világpiaci ármozgás érzékenyen érint bennünket.

A hazai törvényhozás csak korlátozott lehetőségeket nyújt az állam számára, hogy beavatkozzék az árak alakulásába. A jövedéki adóról szóló törvény feljogosítja a kormányt, hogy a dráguló üzemanyag miatt átmenetileg, legföljebb csak 20 százalékkal csökkentse a jövedéki adót. A energiaügyi törvény pedig indokolt esetben lehetővé teszi a kormány számára, hogy meghatározza a kőolajszármazékok legmagasabb árát, az adójárulékok beszámítása nélkül.

Egy esetleges Szíria elleni katonai támadásnak nem lenne akkora következménye az Amerikai Egyesült Államok gazdaságára, mint 10-20 évvel ezelőtt. Az amerikaiak jókora stratégiai kőolajtartalékokat halmoztak fel, és nagyobb mértékben támaszkodnak a nem hagyományos energiahordozókra, mint korábban, ez pedig csökkenti a világ vezető katonai hatalmának kőolaj-behozatali függőségét.