2024. március 29., péntek

A koszovói külügyminiszter az ENSZ-misszió felszámolását kérte a BT-ben

A koszovói ENSZ-misszió (UNMIK) felszámolását kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsában tartott vitában csütörtökön a koszovói külügyminiszter, és azt szorgalmazta, hogy a világszervezet csupán egy „politikai irodát” működtessen Pristinában, amely felkészítené a Szerbiától elszakadt terület felvételét az ENSZ-be.

Enver Hoxhaj szerint el kell ismerni, hogy az UNMIK-nek nincs többé semmilyen szerepe Koszovóban, és a legfontosabb feladat, amelyet az ENSZ magára vállalhat Koszovóban, az a világszervezethez való csatlakozás elősegítése lehet.

Ivan Mrkić szerb külügyminiszter ugyanakkor a BT-ben felszólalva úgy foglalt állást, hogy az ENSZ-missziónak folytatnia kell munkáját. Felhívta a figyelmet arra, hogy milyen fontos szerepet vállalhat az UNMIK a Belgrád és Pristina közötti megállapodások végrehajtásában.

Hozzátette, a koszovói háború után hozott 1244-es számú BT-határozat nem szán olyan szerepet a UNMIK-nak, hogy egyoldalúan támogassa Koszovó függetlenségét, hanem, hogy szavatolja a biztonságot, a stabilitást és az emberi jogok tiszteletben tartását a „tartományban”, amelyet a dokumentum Jugoszlávia, illetve a jogutód, Szerbia részévé nyilvánít.

Farid Zarif, a koszovói ENSZ-közigazgatás vezetője azt mondta, hogy az UNMIK alkalmazkodik a Koszovóban kialakult helyzethez, és az ENSZ békefenntartói megtesznek mindent a konfliktus elkerülésére a szerb és az albán közösség között.