2024. április 25., csütörtök

Ösztöndíjak, amelyek messze túlmutatnak az anyagiakon

A Magyar Nemzeti Tanács három ösztöndíja az egyetemi hallgatóknak, doktori képzésben résztvevők számára

A Magyar Nemzeti Tanács három ösztöndíjpályázatára várja az érintettek jelentkezését: a felsőoktatási és a demonstrátori ösztöndíjra, valamint a Várady kiválósági ösztöndíj-hitelre. A tudnivalókról kérdeztük dr. Lengyel Lászlót, az MNT Közigazgatási Hivatalának felsőoktatási kérdésekkel megbízott tanácsosát.

 FELSŐOKTATÁSI ÖSZTÖNDÍJ

– Szeptember 15-éig várjuk a jelentkezőket a felsőoktatási ösztöndíjra, amelyet azok pályázhatnak meg, akik első ízben iratkoztak be első évre. A pályázat első köre már augusztus 10-én befejeződött, nem zártuk le azonban a pályázatot, esélyt adva azoknak is, akik a fenti határidőig nem tudták átadni a dokumentumaikat, illetve akik most, szeptember elején a második pályázati körben nyernek felvételt valamely hazai szakfőiskolára, egyetemi karra. Legfeljebb 400 hallgatót tudunk támogatni ezen kiírás keretein belül, eddig 416-an pályáztak, és várhatólag még 70-80-an fognak jelentkezni erre az ösztöndíjra – hallottuk Lengyel Lászlótól.

Mint megtudtuk, ez évtől akik tanulmányaik helyszínétől 30 kilométernél kisebb távolságra laknak, illetve állami alapítású kollégiumban laknak, azoknak az ösztöndíj összege 90 euró dinár ellenértéke. Ez lehet 120 euró is, például ha az érintett fiatal hiányszakra nyert felvételt, illetve a halmozottan hátrányos szociális körülményei indokolttá teszik. A többiek 120-130-150 euró ellenértékű havi juttatásban részesülnek. Az összeg változó, szinte egyénre szabott, az ösztöndíjról szóló határozatban pontosan szerepel, hogy milyen feltételek esetén milyen összegre jogosult valaki.

– Mostantól egyéves szerződéseket köt az MNT az érintettekkel. Eddig úgy volt, hogy a hallgatónak mást sem kellett tennie, csak beiratkozni a következő évre, és megmaradt az ösztöndíja. Azt tapasztaltuk, hogy nem a hiányszakokat, hanem a magyarság szempontjából túlreprezentált tömegszakokat választják inkább a diákok, és sokan csak a minimumot igyekeznek teljesíteni, hogy beiratkozhassanak a következő évre. Ezért a felsőbb évfolyamosoknál az MNT nyomatékosabban kéri számon a teljesítményt. A szakfőiskoláknál 8,5-ös vagy 8-as átlagponthoz és a maximális kreditpont eléréséhez kötjük az ösztöndíj megtartását, azoknál az egyetemi szakoknál, amelyek nem hiányszakok, 8-as átlagot vár el az ösztöndíjasoktól, a hiányszakokra pedig nem vonatkozik ez a szabályozás. Az a célunk, hogy minél több diák igyekezzen hiányszakra beiratkozni, olyan szakterületeken, amelyekkel könnyebben elhelyezkedhetnek majd – mondta beszélgetőtársunk.

DEMONSTRÁTORI ÖSZTÖNDÍJ

A demonstrátori ösztöndíjra a jelentkezési határidő október 15-e. 85 fő részére írták ki a pályázatot, szeptember 1-jétől lehet jelentkezni.

– Ők felsőbb évesek, a saját szakukon a legsikeresebbek, és az a feladatuk, hogy segítsenek az elsőéveseknek. Azok, akik már az MNT ösztöndíjasai, a meglevő ösztöndíjuk mellett még 30 euró dinár értékű ösztöndíjat kapnak a demonstrátori feladatuk végzéséért. Aki nem volt eddig ösztöndíjasunk, de most jelentkezik ösztöndíjra, és elnyeri ezt, az havi 150 euró dinárértékében részesül – ismertette a feltételeket Lengyel László.

 VÁRADY ÖSZTÖNDÍJ-HITEL

– A Várady ösztöndíj-hitelre a mesterképzésben, illetve doktori képzésben részt vevő fiatalok pályázhatnak, a tervek szerint november 15-éig. A mesterképzésben részt vevőknek havi 150 euró, a doktori képzés esetén havi 160 euró dinárértéke ez a tanulmányi támogatás. A tervek szerint 20, mesterképzésben résztvevő és 10, doktori tanulmányokat folytató hallgatót támogatunk ebből az alapból.

A Várady Ösztöndíj-hitel több forrásból áll össze abból a célból, hogy működése hosszútávon is biztonsággal fenntartható legyen. Egyrészt dr. Várady Tibor, az MNT tagja magánjövedelméből 100 ezer dollárt ajánlott fel a legtehetségesebb, tudományos-oktatói pályára készülő fiatalok támogatására, ami a az alapját képezi ennek a támogatási formának. Másrészt az MNT ugyanekkora összeget biztosít saját forrásaiból, harmadrészt számítunk azokra a magyar vállalkozókra, akik fontosnak tartják azt, hogy támogassák a tehetséges fiatalok továbbtanulását. Valamint a támogatott fiataloknak az oklevél megszerzése után két évvel kell az összeg 50 százalékát visszafizetni, azoknak pedig, akik évfolyamukon a legjobb 10 között voltak, 20 százalékát kell visszajuttatni. Ez is az ösztöndíjalapba kerül vissza.

– A vajdasági magyar vállalkozók részéről érdeklődés mutatkozik, most folynak velük az egyeztetések. A vállalkozás profiljától és anyagi lehetőségeitől függően változó összegben fognak majd donátorként hozzájárulni az ösztöndíjazáshoz. Az MNT a donátoroktól kapott pénzt külön számlán kezeli, és minden támogatónak részletesen elszámol, hogy mire költötte a kapott összeget. Ez, hogy donátorok is bekapcsolódnak az ösztöndíjazásba, jó módja a társadalmi felelősségvállalás erősítésének – hallottuk a felsőoktatási tanácsostól, aki a következőket is hozzátette:

– Az agyelszívás, az értelmiségi réteg elvándorlása miatt nagy hiány van bizonyos szakterületeken kutatókból, fejlesztőmérnökökből, magasan képzett szakemberekből. Bízunk abban, ha jól pozícionáljuk ezeket az ösztöndíjakat, megfelelő területekre adjuk, ahol tényleg hiányoznak a szakemberek, akkor ez segítség a támogatásban részesülőknek, hogy felkészüljenek arra az adott szakterületre, másrészt viszont ez is hozzájárul, hogy legyenek olyan szakembereink, akik vezetői húzóerőt képeznek majd a jövőben bizonyos területeken.

Beszélgetésünk során szóba került, hogy az ösztöndíj-rendszer túlmutat az anyagiakon, hisz ez egy kapcsolati tőkerendszert jelent, kapcsolatot az első és felsőbb éves hallgatók, a hallgatók-tanárok között.

– A kommunikáció jórészt egy - az MNT által külön erre a célra kifejlesztett - közösségi portálon folyik. Itt azt is látjuk, hogy kinek milyen a problémamegoldó képessége, ki szorgalmas, ki az, aki segít a másiknak. Ha jön egy vállalkozó, aki szeretne nyári gyakorlatra, volontőrként vagy munkatársként felvenni valakit, tudunk neki ajánlani megfelelő személyt, mert ismerünk ilyet. A demonstrátori feladatot ellátók számára az elsőévesekkel való törődés azt is jelenti, hogy önbizalmuk erősödik, megtapasztalják, hogyan kell a különböző helyzeteket kezelni – hallottuk Lengyel Lászlótól.

Az MNT szerb nyelvi felzárkóztató képzésének egyik része a nyáron Szabadkán, Magyarkanizsán, Zentán, Óbecsén, Újvidéken zajlott majd 70 fiatal részvételével, ez lezárult. Most szombaton Újvidéken kezdődik a leendő egyetemisták számára a Bölcsészettudományi Karon a szerb nyelvi képzés, a Szerb nyelv mint idegennyelv központ szervezésében. Pozitívak a tapasztalatok, egyik haszna, hogy kihozza a diákokból a passzív nyelvismeretet.