2024. április 19., péntek

Bajban van a Radosno detinjstvo

Az utóbbi néhány évben 292 millió dináros adósságot halmozott fel

A nyár folyamán az újvidéki városi vezetés bejelentette, sikerült megállapodni a belgrádi adóhivatallal, a Radosno detinjstvo gyermekintézmény számlája zárolásának a feloldásáról. A megállapodás lényege, hogy az évek folyamán felhalmozott adósságot két éves lefizetéssel törleszti az intézmény. Az egyedüli gond, hogy nemsokára kezdődik az óvoda, a Radosno detinjstvo számlája pedig még mindig zárolva van.

A Radosno detinjstvo, 2007 és 2012 között 292 millió dináros adósságot halmozott fel, az említett időszakban nem fizették az adót és a járulékokat sem.

Marko Grgurević, a Radosno detinjtsvo igazgatója elmondta, az adósság átütemezéséről szóló szerződést aláírták, csak napok kérdése, mikor oldják fel a zárolást. Az igazgató emlékeztetett arra, hogy a város többször is felvetette, az intézményben megoldást kell találni a munkafeleslegre is, mert a város 1953 dolgozót hagyott jóvá, jelenleg azonban több mint 2200 foglalkoztatott van, amelyből 220 állapotos.

– Egyelőre az a helyzet, hogy a város a költségvetésből kiutalta a fizetéseket, de csak 1953 dolgozónak. Ha ezt szétosztjuk a foglalkoztatottak között, akkor mindenki a fizetése 80 százalékát kapja kézhez – mondta Grgurević a Dnevnik napilapnak.

A Radosno detinjstvo gyermekintézmény zárolt számlája miatt az állapotos munkások is egyre nagyobb gondokkal szembesülnek. A fizetések már eleve három hónapot késnek, a számlablokád miatt azonban elviselhetetlenné vált a helyzet. A legutóbbi támogatásokat a Városi Szociális és Gyermekvédelmi Hivatalon keresztül fizették ki, de az intézmény zárolt számlájára, annak ellenére, hogy erről értesítették a hivatalt. Az adóhivatal ezt a pénzt levette a Radosno detinjstvo számlájáról, így nem jutott el az állapotos anyukákig.

– Megszületett a megállapodás, így többé nem vesznek le semmit a számlánkról, az állapotos anyukáknak szánt hat millió dinárt pedig visszakértük, de egyelőre nincs pozitív válasz az adóhivatal részéről – mondta Grgurević.
Egyelőre nem tudni biztosan, lesz-e óvoda a jövő héttől, a Radosno detinjstvo gyermekintézmény szakszervezetei a napokban tiltakozó megmozdulást terveztek a Guliver óvodában, de végül erre nem került sor.

A szakszervezetben azon a véleményen vannak, hogy elviselhetetlen a jelenlegi helyzet, késnek a fizetések, és túl sok munkást foglalkoztat az intézmény, szerintük a jelenlegi 2224 dolgozó helyett, sokkal kevesebbre lenne szükség.

A Solidarnost szakszervezetben elmondták, a Radosno detinjstvo vezetősége átszervezi az intézményt, de ez a folyamat nem átlátható.
– Nem értjük milyen módon szeretné a mostani vezetés átszervezni az intézményt, hogyan képzelik el az óvoda működését kevesebb dolgozóval. Jelenleg az a helyzet, hogy minden ötödik gyermekre egy foglalkoztatott jut, a magánóvodákban pedig minden tizenötödik gyerekre jut egy dolgozó.

Marko Grgurević, a Radosno detinjstvo igazgatója elmondta, mára az intézmény összes tartozása eléri a 800 millió dinárt.
– Nagyrészt a városi költségvetésből élünk meg, valamint az intézmény bevételeiből. Azért nő az adósságunk, mert folyamatosan fizetjük a többletmunkaerőt, valamint nincs előirányozva pénzösszeg a régebbi adósságunk törlesztésére, a beszállítók pedig óriási kamatokat számolnak fel a kifizetés késéséért – mondta Grgurević.