2024. április 24., szerda

A szíriai ellenzék vezetője szerint erkölcsi kötelesség a katonai beavatkozás

Hollande: Nagy-Britanniával vagy nélküle, de megleckéztetjük Aszadot

A szíriai ellenzék vezetője erkölcsi kötelességnek nevezte pénteken a katonai beavatkozást.

Ahmad el-Dzsarba, a nyugati hatalmak által támogatott Szíriai Nemzeti Koalíció elnevezésű ellenzéki ernyőszervezet elnöke a France-Inter rádió pénteki adásában kijelentette: az Egyesült Államok esetleges szíriai katonai beavatkozását nem állítja meg az, hogy a brit parlament nem támogatta London részvételét egy ilyen műveletben.

A szíriai rezsim ellen várható katonai csapástól tartva sok ezer szíriai hagyta el otthonát. Ez a család Törökországba szeretne bejutni. (Beta/AP)

A szíriai rezsim ellen várható katonai csapástól tartva sok ezer szíriai hagyta el otthonát. Ez a család Törökországba szeretne bejutni. (Beta/AP)

Dzsarba elmondta: nem lepődött meg azon, hogy a brit képviselők - igaz, nagyon szoros szavazati aránnyal, de - a kormány határozati javaslata ellen voksoltak csötörtök éjjel, ezzel megakadályozva a brit részvételt egy esetleges Szíria elleni nemzetközi koalícióban.
Az ellenzéki vezető hangsúlyozta: az Egyesült Államok, Franciaország és kezdetben Nagy-Britannia által is fontolgatott katonai beavatkozás erkölcsi kötelessége a nagyhatalmaknak, mivel így egyenlő feltételeket teremtenének a szíriai ellenzék számára.
"A beavatkozás a rezsim nagy részét megbénítaná, az ellenzék körében pedig javítaná a harci szellemet" - mondta Dzsarba, hozzátéve, szerinte a brit részvétel hiánya nem gátolja meg a szír nép szövetségeseit abban, hogy "véget vessenek az igazságtalanságnak".
Más szíriai ellenzékiek is hasonló véleményen vannak. "Nem gondolnánk, hogy a brit szavazás miatt le kéne tennünk a légi támogatásról, hiszen az Egyesült Államok világosan megmondta, hogy Bassár el-Aszad szíriai vezető rezsimje átlépett minden határt, a beavatkozásban való részvételi szándékát pedig Francois Hollande francia államfő is megerősítette, Nagy-Britanniával vagy nélküle, de megleckéztetik Aszadot" - mondta egy neve elhallgatását kérő magas rangú szíriai ellenzéki vezető.
A brit képviselők órákig tartó vitát követően, 285-272 arányban szavaztak a katonai műveletet támogató javaslat ellen. David Cameron brit kormányfő a javaslat vitájában leszögezte: az esetleges katonai akció csak és kizárólag vegyi fegyverek újbóli bevetésének megakadályozására irányulhat. Számos honatya ugyanakkor - köztük kormánypártiak is - aggodalmukat hangoztatták a tervezett művelet törvényességét, kiterjedését és hatékonyságát illetően.
Philip Hammond brit védelmi miniszter úgy vélte, az elutasítók véleményét egyfelől az az aggodalom határozta meg, hogy az ország széles körű konfliktusba keveredhet, másfelől az iraki háborúban való részvétel tanulságai.
Hammond rámutatott arra is, hogy a brit parlament döntése nyomán a szíriai rezsim helyzete "kicsivel kevésbé kényelmetlenné" vált.