2024. április 25., csütörtök

Tömegbaleset Magyarországon: három halott, hatan életveszélyes állapotban

Hatan életveszélyes állapotban vannak azok közül, akik az M5-ös autópályán péntek hajnalban történt három halálos áldozatot is követelő tömegszerencsétlenségben sérültek meg. 

Az összesen 33 - nagyrészt külföldi - sérültet öt kórházban látják el: a Péterfy Sándor utcai Baleseti Központban, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjában, az Egyesített Szent István és Szent László Kórházban, Cegléden, a Toldy Ferenc Kórházban és Kecskeméten a Bács-Kiskun Megyei Kórházban.
Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház traumatológiai osztályára 11 súlyos sérültet szállítottak, közülük négyen életveszélyes állapotban vannak. A műtétek folyamatosan zajlanak két műtőben.

A honvédkórházban négy sérültet láttak el, közülük kettőnek az állapota életveszélyes.
A Péterfy Sándor utcai Baleseti Központba szintén 11 sérültet szállítottak: közülük hárman ambuláns ellátást kaptak, és már távoztak. A nyolc felvett betegből két gyermeket ambulánsan ellátott hozzátartozója saját felelősségére elvitt a kórházból. Két másik gyermeket az intenzív osztályon, további két gyermeket a gyermekosztályon ápolnak.

A ceglédi Toldy Ferenc Kórházba hat sérültet szállítottak. Három felnőtt közül ketten súlyos sérültek, egyikük műtéti ellátást igényel. A harmadik felnőtt állapotát figyelik. A három 18 év alatti fiatal könnyű sérülést szenvedett, ambuláns ellátásban részesültek.
A Bács-Kiskun Megyei Kórházba mentőhelikopterrel szállítottak egy sérültet, aki az intenzív osztályra került. Állapota stabil.

A sérültek többsége nem magyar állampolgárságú személy - közölte a GYEMSZI. Esetükben az illetékes egészségügyi szervezet felveszi a kapcsolatot a sérült beteg nemzeti külképviseletével, amely szolgálati úton küld értesítést a hozzátartozóknak. A kórházak tájékoztatása szerint a hozzátartozók minden akadály nélkül látogathatják az ellátott sérülteket.

Szalisznyó Ilona, a ceglédi Toldy Ferenc Kórház kommunikációs vezetője péntek délután elmondta, hogy a három felnőtt közül ketten lábszártörést szenvedtek, egyiküket meg kellett műteni, a harmadik sérültet gerinczúzódás miatt megfigyelés alatt tartják. A kórházba szállított hat ember közül három román állampolgár és három kurd nemzetiségű.

Dévay Katalin a Merényi kórház ügyletvezető főorvosa az MTI érdeklődésére elmondta: a hozzájuk beszállított 11 sérült mind felnőtt, hat román, két török, és egy-egy magyar, bolgár és szerb.
Tóth Ferenc, a Péterfy Sándor utcai baleseti központ intézetvezetője az MTI érdeklődésére elmondta: a hozzájuk beszállított 11 sérült közül, hatot kezelnek még, mindnyájuk állapota stabil, jelenleg egyikük sincs életveszélyes állapotban. A sérültek közül négy gyermek, kettőről tudják biztosan, hogy magyar.

Zsiros Lajos ezredes, a honvédkórház orvos igazgatója korábban az MTI-nek elmondta, hogy az egészségügyi központban ápolt négy sérült közül két nő továbbra is életveszélyes állapotban van. A két nő túl van a stabilizációs műtéteken, jelenleg az intenzív osztályokon kezelik őket, hasi, illetve lábszárműtéteket hajtottak végre rajtuk, és biztosították a légzésüket, de nincsenek túl az életveszélyen. Az orvos igazgató hozzátette: legalább két hétbe telik, amíg a két nő szállítható állapotba kerül.

A másik két sérültről Zsiros Lajos azt mondta: egyikük könnyű, másikuk súlyos sérüléseket szenvedett, de ők a megfigyelésen kívül nem igényelnek egyéb beavatkozást, "elméletben szállítható állapotban vannak".
A román külügyminisztérium korábban azt közölte, hogy a balesetben három román állampolgár meghalt, 18 megsérült.

Péntek hajnalban az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán, Ócsa és Gyál között a 26-os kilométernél egy kamion, három mikrobusz és öt személyautó karambolozott.