2024. április 19., péntek

Törökvész Bulgária felől

A bolgár-szerb határon 50 kilométeres sorban várnak a Nyugatra visszatérő vendégmunkások – Horgost mindenképp kerüljük el a hétvégén

Horgosnál mintegy négyórás volt a várakozási idő Magyarország irányába a délelőtti órákban, ami nem meglepő, ha tudjuk, az iskolakezdés előtti utolsó hétvége előtt állunk, tehát a vendégmunkások többsége most utazik vissza Németországba és a többi nyugati országba. Viszont, egész komoly autós-áradatra kell felkészülni, ugyanis a B92 tudósítása szerint a bolgár-szerb határ túlsó oldalán mintegy 50 kilométeres sorban várnak a zömében török vendégmunkások a Szerbiába való belépésre.

Gradina átkelőn a B92-nek elmondták, a vámosok a belépő utasoktól olyan információkat kaptak a Törökország felől érkező utasoktól, hogy a gépkocsisor egészen Szófiáig ér, amely pedig Kalotina határátkelőtől 50 kilométernyi távolságra található.

A Beta hírügynökség tudósítása szerint Gradinánál a gépkocsik nyolc sorban lépnek be, de ennek ellenére is hatalmas a torlódás. Vladimir Stojanović a gradinai határátkelőhely parancsnoka elmondta, a két határ között a zömében Törökországi utasok átlagban egy órát várnak, viszont a bolgár határ előtt akár 10 órán át is várakoztatják őket. Hozzátette, a hétvégére még nagyobb torlódás várható.

Ezért, a bolgár Közlekedési Igazgatóság közleményben szólította fel mindazokat, akik Szerbiába utaznak, hogy kerüljék el Kalotinát és válasszanak más átkelőhelyet, például Strezimirovacnál vagy Vrška čukánál.

Emiatt Horgosnál egészen biztos, hogy ismét nagyon komoly torlódás várható, a mai négyórás várakozás csak bevezetés a hétvégi torlódásba. Ugyanakkor, a nagyszámú átutazó gépkocsi miatt az autópályán is megnövekszik a forgalom intenzitása, ezért ezt sem árt elkerülni, vagy legalábbis óvatosan vezetni.