2024. április 25., csütörtök

Megegyezés nélkül

A tiltakozó gazdáknak nem sikerült dűlőre jutniuk Rasim Ljajić kereskedelmi miniszterrel

A gabona, a kukorica és a napraforgó alacsony felvásárlása miatt szerda óta tiltakozó mezőgazdászokkal pénteken Rasim Ljajić kereskedelmi miniszter tárgyalt. A gazdák a tárgyalás idejére felfüggesztették a csütörtök óta tartó útblokádjukat is. A tárgyalás azonban sikertelen volt, ezért a gazdák bejelentették, szerdáig minden bizonnyal folytatják az útlezárást a Belgrád és Pancsova közötti új úton. A traktorokkal az úton kétórás blokádot tartanak, majd egy óra forgalomátengedés után újabb két órára lezárják az utat. Az olajgyárak blokádját annak ellenére sem függesztették fel a napraforgó felvásárlási ára miatt elégedetlenkedő gazdák, hogy a nagybecskereki Dijamant bejelentette az üzem ideiglenes bezárását. A kereskedelmi miniszterrel folytatott tárgyalásban a kért 40 dinár plusz áfás felvásárlási ár helyett az étolajgyárak csupán 24 dinár plusz áfás napraforgó felvásárlási árat kínáltak.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

A kereskedelmi miniszter a gazdákkal folytatott megbeszélés előtt az étolajgyárak képviselőivel tárgyalt.

– A napraforgó átvételi ára miatt tüntető gazdák veszélybe hozzák az étolajgyárak üzletelését, és ezzel megkérdőjelezik az egész évi napraforgótermés felvásárlását – mondta Olga Čurović, az ipari növénytermelők ügyviteli közösségének az igazgatója a tárgyalás után. Szavai szerint azzal, hogy a gazdák zárlat alatt tartják az étolajgyárakat, azt érik el, hogy az üzemek nem tudnak eleget tenni a megrendeléseknek, ha pedig Szerbia elveszíti az étolajimportban elfoglalt helyét, azt igen nehezen tudja majd csak visszaszerezni. Rasim Ljajić kereskedelmi miniszterrel megtartott tárgyaláson részt vett a nagybecskereki Dijamant, a magyarcsernyei Banat, az óbecsei Sojaprotein, valamint a pancsovai Granesksport. A Dijamant vállalat horvátországi tulajdonosa, az Agrokor bejelentette, hogy a blokád okozta felhalmozódó veszteségek miatt beszüntetheti a napraforgó felvásárlását Szerbiában. A Dijamant évi 120 ezer tonna napraforgót vásárol fel Szerbiában.

– Ha ez megtörténik, akkor még alacsonyabb lesz a felvásárlási ár – figyelmeztetett Čurović.

A szerbiai Versenyvédelmi Bizottság közleménye szerint a kartellszerű viselkedés, vagyis, hogy a felvásárlók megegyeznek egymás között a mezőgazdasági termények felvásárlási áráról, a versenyvédelem és a szabad piaci gazdaság legsúlyosabb megsértése.

Mint ismeretes, mintegy 500 termelő szerdán traktorral indult meg Belgrád felé, hogy a kormányépület előtt tiltakozzon a mezőgazdaság helyzete miatt, és egyben átadja követeléseiket Ivica Dačić kormányfőnek és Aleksandar Vučić kormányalelnöknek. A rendőrök azonban a több száz traktorból álló konvojt a Kevevára felé vezető kereszteződésen, valamint a Belgrád és Pancsova közötti új úton lévő OMV benzinkútnál feltartóztatták, a gazdák egy része pedig a pancsovai kikötőben állította fel a blokádot. Az elégedetlen gazdák Vajdaság-szerte is tüntettek. Követeléseiket csütörtökön adták át a szerb kormány közigazgatási hivatalában.

A szerb kormánynak átadott követelések között szerepel, hogy a mezőgazdasági növénykultúrák hazai átvételi árát hangolják össze a Budapesti Árutőzsde áraival, valamint növeljék meg 200 ezer tonnára a gabona és a kukorica Köztársasági Árutartalékok általi felvásárlását, méghozzá a gabonát kilogrammonként 20 dináros, a kukoricát pedig kilogrammonként 18 dináros áron. A legfontosabb követelésük a napraforgó felvásárlási ára, amely a szervezők szavai szerint hazai valutában kifejezve Budapesten jelenleg 45 dinár. Továbbá követelik a piaci viszonyok hosszú távú átrendezését és a felvásárlók kartell- és monopolhelyzetének a megtörését.