2024. április 24., szerda

Szabadkai városnapi program

Augusztus 30-a, péntek:
A Képzőművészeti Találkozó Modern Galériában 18 órai kezdettel nyílik meg a Keretbe foglalva című kiállítás, mely Búza Mihály képkeretező műhelyének 30 évét mutatja be. 19 órakor veszi kezdetét a Jadran előtti téren a Gyermekszínház magyar nyelvű előadása, A szegény csizmadia és a Szélkirály, a Városháza előcsarnokában pedig ezzel párhuzamosan 19 órakor megnyílik Szabadka és Gödöllő szecessziós városok képzőművészeinek közös tárlata. Tavankúton 19 órakor kerül sor a Népzenei szemle megnyitójára, a Raichle Ferenc parkban pedig 22 órától egészen éjjel két óráig tart majd a SU4SU nevű rendezvény, amelyen fiatal szabadkai együttesek mutatkoznak be.

Augusztus 31-e, szombat:
9 és 11 óra között a Kék szökőkútnál a Žikina šarenica műsor keretében az SZRT 1-es csatornáján élőben jelentkeznek be Szabadkáról, 10 és 17 óra között pedig a Vinko Perčić Képtárban Uroš Đurić multimediális kiállítása lesz megtekinthető. Ezen az estén 19 órától a Jadran előtti téren a Gyermekszínház Siromašni čizmar i kralj vetra című szerb nyelvű előadása lesz látható, a Városi Múzeum Ajándékboltjában pedig Hevér Miklós Épületek és motívumok című kiállításának megnyitójára kerül sor.
Ezen az estén a zenei program kapja a főszerepet, a főtéren ugyanis 20.30-tól lép színpadra a 15 éves fennállását ünneplő szabadkai Perpetuum mobile együttes és vendégei, őket követően 22 órától Goran Karan koncertezik, 23.30-tól pedig a Corvin Mátyás utcában kezdetét veszi az utcabál, azaz az Orange party.

Szeptember 1-e, vasárnap:

A Sétaerdő sportparkjában reggel nyolckor kezdődik a Vakok és gyengén látók nemzetközi teketornája. 9 órakor a Városháza díszbejáratánál a fúvószenekar lép fel, majd ugyanitt fél tízkor sor kerül az ünnepélyes zászlófelvonásra. A városnap a városi képviselő-testület ünnepi ülésével folytatódik, mely tíz órakor kezdődik a díszteremben. 13 és 18 óra között ezen a napon is megtekinthető lesz a Vinko Perčić Képtárban Uroš Đurić multimediális kiállítása, a Lifka Sándor Art Moziban pedig 18 órai kezdettel levetítik A föld szeretője című magyar filmet. Ugyanitt 20 órakor megnyitják Molnár Edvárd Blow up című fotókiállítását, illetve 20 órától a Tudat alatt című spanyol film vetítésére kerül sor. Fél kilenckor a Lifka Sándor Art Moziban Marko Božinovski, Nebojša Jurčić és Darko Kovačević képregény-bemutatóját is megtekinthetik az érdeklődők, mely a Kalauz barangolásokhoz Szabadka őskorában, történelmében, múltjában, jelenében és jövőjében címet viseli.

A főtéren 20 órától a Szabadkai Filharmónia ad hangversenyt, ezt követően pedig Zoltán Erika és zenekara lép színpadra 21.30-kor.

Szeptember 2-a, hétfő:

Reggel nyolc órakor kezdetét veszi az új tanév, 11 órakor a Szabadkai Rádió új helyiségeinek ünnepélyes megnyitójára kerül sor az intézmény fennállásának 45. évfordulója alkalmából. 18 órakor a Községközi Műemlékvédelmi Intézet szervezésében egy kétórás körsétára mehetünk el, ahol neves szabadkaiak emlékműveivel ismertetnek meg minket. A gyülekezés a Sarić-szobornál lesz.

Szeptember 3-a, kedd:

Délelőtt tíz órakor a Palicsi Öko Központban kezdetét veszi a Technológia, kultúra és fejlődés: Nyugat-Balkán az EU felé vezető úton nevet viselő tudományos összejövetel ünnepélyes megnyitója. A Városi Múzeumban 18 órakor egy újabb kiállítással gazdagodik a városnapi programsorozat A Torony alatt címmel.

Szeptember 4-e, szerda:

A Palicsi Öko Központban 19 órai kezdettel egy újabb koncertre, a Harmonie universelle-re kerül sor, melyen fellép a belgrádi dr. Svetlana Stojanović-Kutlača.

Szeptember 8-a, vasárnap:

A városnapi ünnepség utolsó rendezvénye egy görkorcsolyaverseny lesz, melyre első ízben kerül sor. A verseny, melynek helyszíne a Fasizmus áldozatainak tere, 11 és 15 óra között zajlik majd.