2024. március 29., péntek

Fekáliabaktériumok és cianotoxin

Mit takar a Palicsi-tó partján levő tábla?

Mikszáth Kálmán, aki jól ismerte a parlamenti környezetet, mondta valahol, hogy az igazság nagyon jó és szép dolog, de akinek hatalma van, nincs rászorulva. Megfigyelése mindmáig időtálló. A Palicsi-tó partján jutott ez eszembe, miközben böngészgettem az ott látható tábla szövegét. Bosszantanak az ékezethibák, bárhol is jelennek meg, feliratokban, szalaghírekben, SMS-ben, személyes üdvözletekben, bárhol. Azt vallom, a magyar nyelv kifejezetten érzékeny az ékezetek pontosságára, 1832 óta a magyar ábécé 40 betűből áll, és nem tűri egyes betűink elorzását. Bosszúságom ez esetben nem annyira a hibásan éktelenkedő magyar szöveg, hanem a valós helyzetnek, az objektív laboratóriumi kivizsgálások által megállapított tényeknek elkendőzése okozta, egy semmitmondó háromnyelvű szöveggel.

Nem ajánlott a fürdés – hirdeti a tábla. Aki ezt akarva-akaratlanul ily módon közölte a Kishegyesről, Topolyáról vagy akár a Szabadkáról idevetődött vendégnek, orvosi szemmel nézve, megdöbbentő gondatlansággal leplezi el a tó vizével kapcsolatos kimutatott és bejelentett kirívóan veszélyes valóságot. A felirat értelmezése az én olvasatomban azt sugallja, hogy saját felelősségére, fürdés utáni tusolással – aminek lehetősége mellesleg adva van – mégiscsak megmártózhat a vendég Vajdaság „gyöngyszemének” vizében, ha ügyesen manőverezik a habzó vízfoltok, haltetemek és a kékeszöld algaszigetek között, holott az igazságtól ez oly távol esik, akár Poncius Pilátus ítélete Krisztus Jézus ügyében. A valós helyzetet „a szigorúan tilos a fürdőzés”, illetve a „tó vize halálos mérget tartalmaz” szövegű figyelmeztetés érzékeltetné, hiszen az egészségügyi veszély semmivel sem kisebb annál, amit a cigarettadobozokon látunk: „A cigaretta halálos méreg.”
Ez év augusztus 5-én tették közzé a szabadkai közegészségügyi intézet felhívását a Palicsi-tó potenciális látogatóinak részére. Az említett intézet kifejezetten veszélyesnek ítél meg minden érintkezést a tó vizével, a fekáliabaktériumok, főleg a cianotoxin nagy mennyiségű jelenléte miatt.
Nézzünk hát utána, milyen veszély leselkedik ránk, ha a legszennyezettebb, 5. kategóriába sorolt Palicsi-tó vizével bármi módon érintkezünk, vagy ha időszakonkénti gyilkos kipárolgása a tüdőnkbe kerül! Semmi kétség, a fekáliabaktériumok az emberi vagy állati bélsárral kerülnek a vízbe. Négy törzsük közül az emberi egészségre legveszélyesebb az Escherichia coli, amely 1982 óta nagy, egészségünkre nézve rendkívül félelmetes változásokon ment át. Fertőzés esetén a béltünetek dominálnak, a véres hasmenés, a bélgyulladás. Egyes alfajai azonban az emésztőszerveink mellett megtámadják az ízületeket, a húgyúti, légző- és nemi szerveket, s tudjuk azt is, hogy antibiotikumos védekezéskor fokozott toxintermelésbe kezdenek a „külső stressz” hatására. A tapasztalatok szerint az E. coli okozta betegség átvészelése után igen gyakori a baktériumhordozás. A gyermekeknél a húgyvérűség (hemolitikus urémia) nevű életveszélyes kór kiváltója lehet, mindez végül heveny veseelégtelenséghez vezet. Aki túléli ezt a szörnyű állapotot, olyan krónikus veseproblémái maradnak fenn, hogy végül dialízisre, illetve veseátültetésre szorulhat. A fennmaradt három törzs orvosilag szinte veszélytelen, de mindenképpen bélsárszennyeződésre mutat, ami a higiénia törvényei szerint eleve kizárna bármiféle fürdőzést.

Nem kisebb veszély jelent az emberre nézve a cianotoxin nevű méreg, amelyet a megengedettnél négyszer magasabb mennyiségben talált az említett laboratórium a tó vizében. A mérget termelő cianobaktériumokat tartalmazó vízvirágzások leggyakoribbak nyáron és késő ősszel, s 2–4 hónapig is eltarthatnak. A vízvirágzásokat a tápanyagokból nagy mennyiségben bekerülő foszfor és nitrogén váltja ki, és egyaránt veszélyesek emberre, állatra, növényre nézve. Hatnak a bőrön keresztül, az ember által fogyasztott táplálékkal, de belélegezve és lenyelés által is. Háromféle mérget tartalmazhatnak: hepatotoxikus, tehát a máj sejtjeit roncsoló, neurotoxikus, az idegekre káros és dermatotoxikus, vagyis az emberi bőrt megtámadó mérget. A szabadkai egészségvédelmi intézet jelentése tumorkeltő (karcinogén) anyagok jelenlétét is említi a tó vizében, ami külön felkelthette volna az illetéskesek figyelmét a tábla feliratának fogalmazásakor.
Nem akarom én szöges drótkerítéssel elzárni a tó vizét, csak az objektív tájékoztatás elmaradását fájlalom mindannyiunk egészsége érdekében. A valóság elkendőzése, elferdítése, amit esetleg egy torz mosollyal tolerálunk mindennapi életünkben, az egészségügyben tűrhetetlen, mert következményei visszafordíthatatlanul tragikusak lehetnek.