2024. április 24., szerda

Itt a szarvasbőgés

Tilos a közlekedés a vadászterületeken

A Vajdaság Erdei közvállalat zombori erdőgazdasága jelezte, hogy vadászterületeiken küszöbön áll a nagyvadak vadászatának idénye, és fölhívta a vadak élőhelyein közlekedőket, hogy a szarvasbőgés alatt, augusztus 25. és szeptember 25. közt biztosítsák a szükséges nyugalmat az erdőkben. Ez alatt az idő alatt délután háromtól reggel nyolc óráig tilos a közlekedés a vadászterületeken.

A közvállalat fölhívta a figyelmet, hogy a vadászidény szeptember elsején kezdődik, és jövő év március elsejéig tart, addig a kirándulóknak, horgászoknak, mezőgazdáknak és egyéb személyeknek minél kevesebbet kellene tartózkodniuk a vadban gazdag helyeken, és akkor is csak a kijelölt közlekedési útvonalakon, nehogy baj történjék velük a nagyvadak kilövése során.

Szeptember elsején megkezdődik a szarvasbikák kilövése, illetve a fürj, vadgalamb, gerlice, vadkacsa, szalonka vadászidénye. A jövő hónap derekáig még vadászható a szarvastehén, a dámvad, és még a pacsirta is. A vaddisznók és őzbakok kilövése már mintegy tíz napja engedélyezett az erdőgazdaság védett területein, a vadászegyesületekben más kalendárium szerint lehet vaddisznóra lőni.