2024. április 25., csütörtök

Közös értékeink

A Szabadkai Városi Múzeumban játszóházak keretében ismerkednek a gyerekek az utazás témájával

A Magyarország–Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében három játszóházat tartanak a Szabadkai Városi Múzeumban. Tegnap a gyerekek Kiss Anikónak, a szabadkai Zeneiskola zongoratanárnőjének vezetésével a zenével ismerkedtek, többek között a hangokkal és a kottával. A tanárnő táskájából csörgő hangszerek is előkerültek, amelyeket érdeklődve vizsgáltak meg a gyerekek, sőt különböző, a zenével nehezen összeegyeztethető tárgyakat – hungarocellből készült tálcákat, a háromszögsajt kör alakú dobozait – is a kezükbe adott, amikkel hangokat hoztak létre. Ma a gyerekek képeslapokat és képkereteket, míg holnap játékvonatot készítenek.

Erről a programsorozatról számolt be lapunknak Bába Anikó, a Szabadkai Városi Múzeum múzeumpedagógusa:
– Ez az egyéves IPA-projektum az év végén fejeződik be. Keretében szerveztük meg a játszóházakat is, amelyek kötődnek az Utak és kultúrák – A Kiskunhalasi járás és az Észak-bácskai körzet kulturális értékei című kiállításunkhoz. Tárlatunk lényege, hogy bemutassuk azokat a tárgyakat és egyéb értékeket, amelyek bennünket, délvidéki magyarokat összekötnek az anyaországgal. Ehhez kapcsolódnak a játszóházaink is. Szeretnénk ugyanis megmutatni, hogy egy kiállítás nemcsak annyit jelent, hogy megtekintjük a kihelyezett tárgyakat, hanem témájával tevékenységek által is lehet foglalkozni. Mindhárom játszóház központi témája az utazás különféle szintjei. A zene ugyebár nem ismer határt, a képeslap küldése is szorosan kötődik e témához, a vonatkészítés pedig egyértelmű. Mindeközben nem rejtett célunk a gyerekeknek megmutatni, hogy a múzeum nemcsak arról szól, hogy megnéznek egy kiállítást, hanem aktívan is részt vehetnek a munkájában – mondta.

A többek között az Utak és kultúrák kiállítást magába foglaló IPA-projektum a Kiskunhalasi járás és az Észak-bácskai körzet kulturális értékit mutatja be egy útvonal kialakításával, amely legalább 228 állomást tartalmaz a régió kiállítóhelyeinek, megtekinthető művészeti alkotásainak, épített örökségeinek, neves személyek és történelmi események emlékhelyeinek, valamint egyes települések jellegzetes néprajzi jelenségeinek számbavételével. A kiállítás fő motívuma a vonat, mint a térséget összekötő közlekedési eszköz, amely a régióban való megjelenésének több mint 130 éve alatt nemcsak embereket, hanem kulturális újdonságokat is szállított.