2024. április 26., péntek

Egy hét a DP-nek

A koalíciós szerződés és a politikai helyzet tisztázását kérik a DP szabadkai partnerei

Néhány hete a Liberális Demokrata Párt szabadkai szervezete, a Pont Most Egyesület, a Független Szociáldemokraták és a Szerbia Oroszok Pártja tartott közös sajtótájékoztatót, melyen a közbiztonság javítására tettek javaslatokat, és a városban uralkodó politikai helyzet mihamarabbi megoldását kérték.

Sebők Róbert, az LDP menedzsere újra összehívta a sajtó képviselőit, és a közbiztonsággal kapcsolatban kiemelte, sajnos mintha néhány hete érezték volna, hogy valami rossz történik majd a polgárokkal. Ez be is következett, viszont végre elmozdulás tapasztalható a holtpontról a közbiztonság területén.
– Közzétették, hol lesznek azok a pontok, ahová térfigyelő kamerát szerelnek majd fel a városban, és a polgármester ötven rendőrt kért Szabadkára a belügyminisztériumtól. Ez pozitív fejlemény, habár a megelőzés sokkal jobb megoldás, véleményem szerint ugyanis ezzel egy kicsit elkéstünk – mondta Sebők.

A politikai helyzetről úgy nyilatkozott, a város issza meg a levét mindannak, ami zajlik, illetve nem zajlik, a város ugyanis nem tartja tiszteletben a törvényeket, például a közvállalatokról szóló törvényt, melynek alapján meg kell választanai a közvállalatok felügyelőbizottságait, az igazgatót kinevező bizottság tagjait, továbbá újra kellett volna választani az igazgatókat is, erre azonban nem került sor.

– Azt kérjük, hogy jövő hétig a Demokrata Párt nyilatkozzon arról, ki alkotja a városi hatalmat, és érvényes-e még az a koalíciós szerződés, amit másfél éve aláírtunk velük. Mi úgy gondoljuk, ezt a szerződést meg kell változtatni, hiszen egyes pártok, melyek részei voltak a koalíciónak, már szinte nem is léteznek városi szinten. A demokrácia azt jelenti, vannak hatalmon és ellenzékben lévő pártok, és ellenzék nélkül, mely a hatalmat ellenőrzi, a város nem működhet. Éppen ezért mihamarabb tisztázni kell, ki alkotja a hatalmi többséget, és ki tartozik az ellenzékbe.

Mint elhangzott, javasolni fogják a polgármesternek, hogy készítsenek jelentést a városi tanács és a polgármester tanácsadóinak elmúlt hat hónapban végzett munkájáról, milyen feladataik voltak, és abból mit valósítottak meg, s ugyanúgy jelentést szeretnének kapni a kommunális rendőrség vezetőjétől is az eddig elvégzett munkájukról.

– Szeretnénk, ha a jelentés tartalmát egy nyilvános ülésen ismertetnék, hogy a polgárok is értesüljenek róla. Ez alapján látnánk, mi az, ami valami jót vagy rosszat hozott a városnak, vagy éppen nem végezték el a feladatukat, és ezért nem haladtunk semerre sem – mondta Aleksandra Bukić, a Szerbiai Oroszok Pártja szabadkai szervezetének tagja.