2024. március 29., péntek
ÚJ KÖNYV

Együtt másfél századon át

Hiánypótló, tartalmas, értékes és olvasmányos Ökrész Károly új könyve, melynek a címe: Együtt másfél századon át, és a temerini zsidók történetét dolgozza fel. Új szegmens ez a könyv Temerin gazdag monográfia kiadványainak sorában, melyről a szerző a könyv bevezetőjében elmondja, hogy helytörténeti kutatásai során rátalált olyan dokumentumokra, adatokra, amelyek azt bizonyították, hogy a zsidóknak – mióta Temerint a magyar népesség a 19. század fordulóján birtokába vette –, jelentős szerepük volt a helység életében.

Már hetven éve nem beszélhetünk zsidó népességről Temerinben, szögezi le a szerző. 1942-ben megtörtént az, aminek sohasem kellett volna megtörténnie. Erről negyven évig nemigen beszéltünk. Ma is, ha a zsidók szóba jönnek, különösen a fiatalok, de a középkorúak közül is sokan csodálkoznak azon, hogy valamikor zsidók éltek Temerinben.

A jól megtervezett, szép kivitelezésű, keményborítású, 212 oldalas kötet, amelynek mérete 21,5x30 cm, a Temerini Múzeumbarátok Egyesületének kiadásában a Temerini Újság nyomdájában készült. A könyv bemutatója csütörtökön 20 órakor lesz a Lukijan Mušicki MTK képtárában. A kötet a helyszínen meg is vásárolható.