2024. április 25., csütörtök

Szíria: Az ENSZ-ellenőrök jelentését várják

A feltételezett vegyifegyver-támadást vizsgáló ENSZ-ellenőrök máig folytatják munkájukat, és holnap reggelig távoznak Szíriából – jelentette be csütörtökön az ENSZ-főtitkár Bécsben. Ban Ki Mun ismét síkraszállt azért, hogy az ellenőröknek lehetőségük legyen befejezni a vizsgálatot. Közölte, hogy szerdán tárgyalt Barack Obama amerikai elnökkel, és közölte vele, hogy álláspontja szerint a válságot békés eszközökkel kell megoldani. Hozzátette, hogy megosztják az ellenőrök által összegyűjtött adatokat, a minták alapján készített elemzést az ENSZ Biztonsági Tanácsával és általában a világszervezet tagjaival.

Az ENSZ főtitkára leszögezte, hogy vegyi fegyverek bevetése – bárki legyen is az elkövető, s bármilyen okból tette azt – emberiség elleni bűncselekmény. S az elkövetőknek számot kell adniuk tetteikről. Szíria kapcsán pedig azt mondta, hogy még esélyt kell adni a békének, a diplomáciának.

Fontos, hogy az ENSZ vegyifegyver-szakértőinek szíriai vizsgálatáról szóló jelentését a Biztonsági Tanács (BT) vitassa meg – a Kreml közlése szerint ebben egyetértett Vlagyimir Putyin orosz államfő és Angela Merkel német kancellár. A két állami vezető telefonon beszélt egymással, az egyeztetést Berlinből kezdeményezték – tájékoztatott az orosz államfői hivatal.

Elképzelhetetlen, hogy Nagy-Britannia katonai csapást mérjen Szíriára, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) erős ellenállásba ütközik a terv – jelentette ki David Cameron brit kormányfő a parlamentben egy kérdésre válaszolva. Habár a brit nemzetbiztonsági tanács szerdán támogatta, hogy katonai akció induljon Szíria ellen, valószínűtlen, hogy ehhez a BT is hozzájáruljon, mivel annak két állandó tagja, Oroszország és Kína egyértelműen elutasítja a beavatkozást.

A szíriai partokhoz vezényelt még egy rombolót az Egyesült Államok, ideiglenesen ötre növelve ezzel a robotrepülőgépekkel felszerelt hadihajóinak számát a Földközi-tenger keleti medencéjében – közölte a francia hírügynökséggel az amerikai védelmi minisztérium egyik illetékese. Az amerikai rombolók határozatlan ideig maradnak a szíriai partok közelében.