2024. április 24., szerda

Hajnalban madárdalra ébredtek

Sátorban laktak, hálóval madarat fogtak – XIV. Ökológiai Tábor a törökkanizsai Tisza mentén

Ki korán kel, madarat lel! Tudják ezt azok a fiatalok, felsős általános iskolás diákok is, akik egy hetet töltöttek a Törökkanizsától néhány kilométerre északra, a Tisza közelében felállított madárgyűrűző táborban. A bodzabokros bozótos rejtekében felállított finom szövésű függönyhálókban reggelente mindig ott ficánkolt néhány fennakadt poszáta, geze, füzike, sárgarigó vagy épen egy „harapós” kedvében lévő, erős kúpos csőrrel felfegyverzett meggyvágó, melynek kiszabadítása külön óvatosságot igényel, könnyedén ki tud csípni az ember bőréből is egy darabot.

A hajnali madárdal, a kora reggeli madarászás, a madárfogás és -gyűrűzés élménye feledtetni tudja a gyötrő szúnyogok meg-megújuló támadásait is. A hatodik osztályba induló Faragó Ellát is a különleges és szép tollas apróságok vonzották a táborba:
– Már harmadik éve veszek részt a tábor munkájában, mindig szívesen jövök ide a volt Sárgaházhoz, ahogyan ezt a helyet ismerik Törökkanizsán. Jó itt kinn a természetben sátorozni, megtanultuk az énekesmadarakat úgy kiszabadítani a hálóból, hogy érzékeny tollaik ne sérüljenek, a mérés és gyűrűzés után el tudjanak repülni. Több mint egy tucat énekesmadarat ismertem meg közelről, kézben tartva az apróságokat egészen más, mint távcsövön keresztül szemlélni őket – mondta a kislány.

A sátrából előbukkanó Masa István is törökkanizsai, de ő először táborozik a Sárgaháznál:
– A barátom mesélt a gyűrűzőtáborról, ami felkeltette az érdeklődésemet, és én is csatlakoztam a táborlakókhoz. Napközben, amikor kevés a madár, vagy a meleg miatt teljesen leáll a madármozgás, akkor a környéket, az árteret járjuk, távcsöves madármegfigyelést végzünk. Nem csak madarat lehet látni a Tisza menti erdőben, sok a lepke és más rovar. Megjelentek a kullancsok is, ezért a táborvezetőnk lepermetezte a sátrak környékét. Amikor melegünk van, megfürdünk a közeli nagyvályúban, ahova a környéken legelő csordát hajtják inni.

A gyűrűzőtábort az idén is dr. Ágoston Attila állatorvos, ornitológus vezette, aki elmondta, hogy az idei nyáron már 14. alkalommal vertek sátrat a Sárgaháznál. Az évek folyamán változott a környezet, sajnos nem előnyére. A falopók sok fát és bokrot kivágtak, a korábban jól fogó hálóhelyek száma ezáltal csökkent, és kevesebb madarat tudtak fogni. Megtörtént, hogy a vályúban, az artézi kút vizében hűtött üdítőiket, az itt lerakott csizmákat ellopta valaki. Mindez azonban nem szegte kedvét a madarászoknak. Ezúttal is tucatnyi gyerek vett részt a tábor munkájában, és ismerkedett a környék madárvilágával. A táborban a szervezői és felügyeleti munkában segédkezett Mirjana Rankov fiatal törökkanizsai okleveles ökológus.

A XIV. Ökológiai Tábort a törökkanizsai Eko Centar civil szervezet hozta tető alá, de a szervezők nagy segítségére volt a szabadkai Riparia Természetbarátok Egyesülete is, amely felszereléssel járult hozzá a tábor munkájához. A magyarkanizsai Tisa Coop Kft. élelmiszerekkel támogatta a táborozókat. A tartományi ifjúsági titkárság és a törökkanizsai önkormányzat pályázat útján támogatta a Sárgaháznál megtartott hagyományos ökológiai és madárgyűrűző tábort.