2024. április 25., csütörtök

Összejövetel a fejlődésért

A Technológia, kultúra és fejlesztés tudományos tanácskozás huszadik, jubileumi eseményét tartják Palicson

Dr. Danica Drakulić, a szervezőbizottság elnökeként számolt be arról, hogy szeptember harmadika és ötödike között a palicsi Öko-központban tartják meg a huszadik Technológia, kultúra és fejlesztés tudományos tanácskozást, amely idén a Nyugat-Balkán az Európai Unióba vezető úton gyűjtőcímet kapta, és két témát ölel fel.

Egyik a jövőre vonatkozó víziókkal foglalkozik, a balkáni társadalom gazdasága és oktatása fejlesztésével 2020-ig, érintve a kutatások témakörét és a kultúra helyzetét is. Ezzel kapcsolatban dr. Danica Drakulić arra hívta fel a figyelmet, hogy a rossz gazdasági mutatók szoros összefüggésben állnak a kutatásokra, az oktatásra és a kultúrára elkülönített alacsony támogatásokkal. A másik téma a tudásra alapozott fejlesztést taglalja, és mint hallottuk, ez a téma rendszeresen napirendre kerül ezeken a tanácskozásokon. Idén többek között arról is szó lesz, hogy mind Szerbia, mind más országok a volt Jugoszlávia területéről nagyon lassan haladnak a tranzíció folyamatában.

A helyszínt illetően a szervezőbizottság elnöke kifejtette, hogy a tanácskozást legtöbbször Palicson tartották, voltak is törekvések, hogy kifejezetten palicsi esemény legyen, de időről-időre Montenegró is otthont adott a rendezvénynek. Mint hozzátette, ennek ellenére is több mint tíz éve határozottan ragaszkodik az Öko-központhoz, amely ideálisnak mutatkozik az ilyen jellegű összejövetelek megszervezésére. Sajnálatát fejezte ki ugyanakkor, hogy ez az épület is a tönkremenés szélén áll. A tanácskozás kapcsán megtudhattuk, hogy a Technológia, kultúra és fejlesztés – mint ahogyan a címe sugallja – egy átfogó, sok témát érintő rendezvény próbál lenni, amely mindinkább igyekszik nemzetközi jelleget ölteni. Azt is hallottuk viszont, hogy sajnos ezzel nagyon lassan haladnak, ötvenegy előadó közül idén tíznél kevesebb érkezik más országokból, de ennek ellenére is érdekfeszítő előadásokra lehet számítani.

A tanácskozás szeptember harmadikán, 10 órakor kezdődik, a Technológia és társadalom egyesület szervezésében zajlik, társszervezői pedig a szabadkai Közgazdasági Kar, Szabadka város, a belgrádi Mihajlo Pupin tudomány- és technológiafejlesztési kutatóközpont, valamint a podgoricai Elektrotechnikai Kar. A rendezvényen a jubileum alkalmából okleveleket is kiosztanak, túlnyomórészt szabadkai társszervezőknek és cégeknek. A szervezőbizottság elnöke a programot illetően külön hangsúlyozta, hogy szerdán 19 órától Svetlana Stojanović-Kutlača egyórás, díjmentes csembalókoncertet ad, amelyre mindenkit szeretettel várnak.