2024. április 19., péntek

Vége a sorban állásnak

A villanygazdaság automatikusan átutalja a villanyszámla túlfizetését

A Szerbiai Villanygazdaságban (EPS) szerdán úgy döntöttek, hogy automatikusan átutalják a fogyasztók villanyszámla túlfizetését az EPS snabdevanje számlájára. Ez azt jelenti, hogy a díjbeszedésre jogosult új áramszolgáltatótól kapott legújabb számlákon már fel kell hogy legyen tüntetve a túlfizetés összege, magyarán sorban állás nélkül megoldódik ez a fonák helyzet, amivel épp a leglelkiismeretesebb befizetőket „büntették”. Kérdés, hogy miért kellett ennyi időt várni eme kézenfekvőnek tűnő megoldásra?

– Azért nem folyamodtunk rögtön ehhez a megoldáshoz, mert hivatalosan szükség van a fogyasztó meghagyására – válaszolta erre a fölmerülő kérdésre Životije Jovanović, az EPS vezérigazgató-helyettese. Az automatikus átutalásról szóló döntést végül amiatt hozták meg, hogy megszüntessék a kígyózó sorokat a tolóablakoknál.

Aki ennek ellenére készpénzben kívánja felvenni a túlfizetés összegét, az megteheti, de ez már nem megy automatikusan, nekik be kell fáradniuk a régi áramszolgáltatóhoz, ahol igényelhetik a pénzt.

Július 1-jétől a villanyáram díjbeszedését az EPS snabdevanje nevű új szolgáltató végzi, így az áramszámla folyósítására és megfizettetésére is ő jogosult. Ez volt az oka, hogy augusztusban „két villanyszámlát” kaptak a fogyasztók, amit sokan értetlenül fogadtak. A szolgáltatóváltás miatt volt erre szükség. Az első számlát a Szerbiai Villanygazdaságtól, illetve annak vajdasági szolgáltatói részlegétől, az Elektrovojvodinától kapta a fogyasztó, amelyben arról értesítették őt, hogy mennyi a tartozása vagy a túlfizetése. A második számlát már a díjbeszedésre jogosult új szolgáltató, az EPS snabdevanje küldte, de azon már csak a július 1-jétől számított tartozása volt feltüntetve, ha volt tartozása, a túlfizetés összege nem szerepelt a számlán. Az előre fizető fogyasztónak magának kellett futnia a pénze után, ami legtöbbször nem ment sorba állás és idegeskedés nélkül. Ez a fonák helyzet oldódott meg az automatikus átutalásról szóló döntéssel.

A bankkártyával való fizetésre is pont kerülhet. Dejan Vasić, az EPS snabdevanje igazgatója tegnap közölte, hogy tárgyalásokat folytatnak a bankokkal, aminek eredményeképp remélhetőleg hamarosan bankkártyával is lehet majd fizetni az új szolgáltató kirendeltségeinél.