2024. április 18., csütörtök

Négy napig tart az árverés

A kisebb parcellák miatt megnövekedett a tételek száma – A bérbeadás csak egy évre szól

Az idén a kishegyesi községben szeptember 10-én kezdődik az állami földek bérbeadásának árverése, és négy napon át fog tartani. A bérbeadást lebonyolító községi bizottság javaslatára ugyanis a minisztérium engedélyezte kisebb parcellák kijelölését, ami várhatólag azt eredményezi, hogy többen jutnak majd megművelhető területhez.

Bácsi Gábortól, a községi gazdasági és mezőgazdasági osztály vezetőjétől megtudtuk, hogy a három kataszteri község határában 2319,5 hektár állami földet adnak bérbe. A kezdő ár 18 000 és 22 000 dinár között alakul parcelláktól függően, és ez az ár az eddigi megbeszélések alapján megfelel a földműveseknek is. A múlt héten azonban a termelők egy korábbi kérelmüket újították fel, történetesen azt, hogy egy-egy gazdaság ne bérelhessen 20 hektárnál több állami földet.
– Erről korábban is volt már szó, és a korábbi javaslatokba bele is foglalták, de ezt a minisztérium nem fogadta el. A törvény a maximumot 100 hektárban határozta meg, a minisztérium pedig saját táblázata alapján, amelyben figyelembe veszi az állami területek nagyságát és a helybeli gazdaságok számát, engedélyezte, hogy 50 hektár legyen a felső limit. Ebből nem hajlandók engedni. Talán nem mellékes megjegyezni, hogy ez az árverés csak egyetlen egy évre szól. Jövőre esetleg újra meg lehet próbálkozni egy másik limit beépítésével. A bácsfeketehegyi és szikicsi kataszteri községekben ugyanis folyik a komaszáció, s bár a kishegyesi termelők azon a véleményen voltak, hogy ez őket nem érinti, és Kishegyes esetében a szokásos határidőt kellett volna alkalmazni, a minisztérium mégsem engedélyezte a kettős határidőt—mondta az osztályvezető.
A tervek szerint a kishegyesi állami földek bérbeadási árverése szeptember 10-én 10 órakor kezdődik a képviselő-testület nagy tanácstermében, és másnap, 11-én is tart. A szikicsi földeket és a bácsfeketehegyi földek egy részét 12-én 10 órától adják bérbe, a többi bácsfeketehegyi földet pedig szeptember 13-án 10 órától.