2024. április 19., péntek
BIRKÓZÁS – KADÉT-VB

Ramóna immár világbajnok is

Szerbiai és magyar szempontból nem sikeredett túl izgalmasra a Nagybecskereken befejeződött kadétbirkózó-világbajnokság hajrája, de azért egyszer csak elhangzott a magyar himnusz, méghozzá Galambos Ramóna jóvoltából, aki Európa-bajnoki titulusához a világbajnoki övet is odapárosította. Ramóna főesélyeshez méltóan vette az akadályokat, nevezetesen a szerb Janovićot (8:0), a bolgár Dudovát (5:0) és a romániai Incze Krisztát (4:2), a döntőben pedig szintén fölényesnek mondható 5:0-s vereséget mért a fehérorosz Carasvilire. A lányoknál a 70 kg-ban versenyző Száraz Viviennek volt még éremesélye, de a bronzmérkőzésen 0:5 arányban kikapott a mexikói Yacariastól. Összesítettben Oroszország végzett a pontverseny élén 74 ponttal, megelőzve Japánt (71) és Ukrajnát (52). Magyarország 16 ponttal a 12., Szerbia 6 ponttal a 23. helyen zárt.

A fiúk szabadfogású mezőnyében a szerb és a magyar versenyzők többnyire az első körben kipottyantak, éremközelbe tehát senki sem került. E fogásnemben a megszokott módon Oroszország végzett a pontverseny élén, hiszen a 85 megszerzett ponttal alaposan rávert a mezőnyre Azerbajdzsán (66) és Irán (56) előtt. Magyarország 4 ponttal a 21. helyen zárt, Szerbia nem szerzett pontot.

Világbajnokok, lányok, 40 kg: Szvetlana Ankicseva (kazah). 46 kg: Zainab Magomedova (orosz). 52 kg: Maju Mukaida (japán). 60 kg: Galambos Ramóna (magyar). 70 kg: Anasztaszije Susztova (ukrán). Szabadfogás, 42 kg: Rio Macui (japán). 46 kg: Darhan Kalkenov (kazah). 50 kg: Abdulagav Sakbanov (orosz). 54 kg: Andrej Jacsenko (ukrán). 58 kg: Szelim Kozan (török). 63 kg: Aaron Pico (amerikai). 69 kg: Abdulmuszlim Mukhuddinov (azeri). 76 kg: Batirbek Csakulov (orosz). 85 kg: Abdulrasid Szadulajev (orosz). 100 kg: Znaur Kocsijev (orosz).

A következő nagy verseny a felnőtt-világbajnokság lesz, amelyet szeptember 16–22. között Budapesten rendeznek meg.