2024. április 25., csütörtök

Három évet kaphat a volt német államfő

November 1-jén kezdődik a hannoveri bíróságon Christian Wulff korábbi német államfő büntetőpere. A konzervatív CDU volt politikusát jogtalan előny elfogadásával gyanúsítják.

Az ügyészség a vesztegetés bűntette helyett enyhébb bűncselekmény elkövetésével vádolja a volt államfőt. Ha bűnösnek találják, legfeljebb három év börtönre ítélhetik. Ez az első eset a Német Szövetségi Köztársaság történetében, hogy egy korábbi államfőt bíróság elé állítanak.

Wulff áprilisban elutasította az ügyészségnek azt az ajánlatát, hogy pénzbüntetés ellenében vádemelés nélkül lezárja az eljárást. A volt elnök kijelentette, hogy tisztára akarja mosni a nevét a bíróságon.

Christian Wulff 2012 februárjában mondott le az államfői tisztségről, három hónappal azután, hogy a Bild című lap cikkeket közölt gazdag vállalkozókhoz fűződő kapcsolatairól. A bulvárlap ingyenes nyaralástól rendkívül kedvezményes hitelig ügyek egész soráról számolt be. A hatóság a cikkek alapján kezdett vizsgálódni, és számos irányban nyomozott. Végül csak egy esetben igazolódott be a bűncselekmény gyanúja: 2008-ban David Groenewold producer nem egészen 4 ezer euró értékben átvállalta Wulff és felesége a müncheni Oktoberfesten tett látogatásának költségeit. Cserébe megkérte a politikust – aki akkor Alsó-Szászország tartomány miniszterelnöke volt –, eszközölje ki a Siemens vállalatnál, hogy a cég járuljon hozzá egy film elkészítéséhez. A politikus eleget tett a kérésnek.

A producert jogtalan előny nyújtásával vádolta meg az ügyészség.

Christian Wulff a háború utáni Németország legfiatalabb államfője volt, egyszersmind ő töltötte be a legrövidebb ideig – összesen 598 napig – a tisztséget.