2024. április 25., csütörtök

Kína kész segíteni Szerbiát

Tomislav Nikolić szerb és Hszi Csin-ping kínai elnök hétfőn Pekingben közös nyilatkozatot írt alá a két ország stratégiai partnerségének elmélyítéséről. A két államfő jelenlétében szignálták a kétoldalú gazdasági és technológiai együttműködésről szóló szerződést is.

Tomislav Nikolić és Hszi Csin-ping megállapodtak abban, hogy a két ország továbbra is segíti egymást a lényegi és vitális kérdésekben, továbbá folytatják a kereskedelmi és beruházási kapcsolatok erősítését.

A kínai elnök elmondta, hogy Szerbia Kína jó barátja és az első számú stratégiai partnere a közép- és délkelet-európai országok közül. Kína tiszteletben tartja Szerbia szuverenitását és területi integritását, nagyra értékeli Belgrád erőfeszítéseit a koszovói kérdés politikai megoldását illetően.

Tomislav Nikolić annak a reményének adott hangot, hogy a hétfőn megkezdett négynapos kínai látogatása új fejezetet nyit a kétoldalú kapcsolatokban.

A szerb elnök korábban találkozott Li Ko-csiang kínai kormányfővel és Csang Tö-csianggal, az Országos Népi Gyűlés elnökével.

A szerb állami küldöttség négynapos kínai látogatásának célja a két ország stratégiai partnerségének megerősítése, a beruházási folyamatok serkentése és az együttműködés újabb formáinak kezdeményezése.