2024. március 29., péntek

Párosok versenye Palicson

A palicsi horgászmaraton évek óta a legkedveltebbek közé tartozik, mert ezen a megmérettetésen dőlnek meg az évi fogási rekordok. A versenyen párosok mérkőznek meg egymással, délelőtti és délutáni fordulókban. Főleg a délutáni zsákmányok kiemelkedőek, mert addigra Palicsi-tó összes hala összesereglik az egész napi etetésen. Az elmúlt években általában 30–50 kiló hal kellett a dobogós helyezésekhez. Az idén nem lehetett megjósolni a zsákmányt, mert nagyon kevés versenyt tartottak a palicsi pályán. Eddig elég rapszódikusan viselkedtek a halak, mert hol a felső, hol az alsó pályarész volt jobb, a legutóbbi ligaversenyen pedig középről nyertek.

Ilyen előzmények után a sorsolásnál kihúzott pályaszélek eleve nem jelentettek előnyt. Különben a reggeli gyülekezőn elég tarka mezőny verődött össze. Mint már megszokhattuk, a jelentkezők nagy többsége vidékről jött, akár városok versenye is lehetett volna ez a rendezvény. Palics és Szabadka mellett képviseltette magát Bácstopolya, Belcsény, Horgos, Szenttamás, Törökkanizsa, Újvidék és Zenta.

Az első forduló legtöbbször vízválasztó, mert délután már mindenki előtt van hal, és nehéz behozni a vetélytársak jelentősebb délelőtti előnyét. A kezdést jelentő sípszó után látszott, hogy nem kell félni attól, hogy letámadnak bennünket a halak. A fogási különbséget a halak nagysága határozta meg, mert az idén megjelentek az újabb ívásokból származó kis kárászok. A pálya elején csak ilyet lehetett fogni, és ez eleve hátrányt jelentett. Mérlegeléskor kiderült, hogy a magasabb rajthelyek jobb eredményt adtak. Az első fordulót a Huzsvár–Tumbas páros nyerte 2,5 kilós előnnyel. A pályazáró újvidéki Takács Gábor és Konrád a második, harmadik pedig az egyesen ülő Gubić–Bolesnikov kettős lett. Az első forduló 5–6 kilós fogásai a mezőny felének lehetővé tette a dobogó elérését.

A délutáni sorsolás nem befolyásolta jelentősebben az eredményeket, mert a halak jól megoszlottak. Ebben a fordulóban Kiskároly–Toldi páros fogott legtöbbet, második a Marlin sokszoros győztes duója, Döme Károly és Tímár Géza lett, harmadik helyen pedig Huzs­vár és Tumbas végzett. Összesítésben, mivel a délelőtti előny kitartott, a szabadkai Huzsvár József–Dragan Tumbas páros lett a győztes 19 740, második helyen a topolyai Kiskároly Róbert–Toldi Zsolt végzett 18 280, harmadik pedig a szabadkai–újvidéki csapat Goran Gubić–Vanja Bolesnikov 17 160 ponttal.

A szervező Marlin HE annak ellenére, hogy Döméék a sorsolásnál mindenkit előre engedtek, a győztes csapat rajthelyét pedig a riválisok húzták ki a bunda elkerülése végett, igen jól szerepelt. A marlinos Huzsvár és Tumbas nyerte, a harmadik csapatban ott volt Gubić, míg a Döme–Tímár páros kis lemaradással negyedik lett.