2024. március 29., péntek

Három plusz kettő

Đoković, Murray és Nadal, illetve S. Williams és Azarenka a legnagyobb esélyesek New Yorkban – Janković, Tipsarević és Krunić ma rajtol

Habár a ma 17 órakor kezdődő US Openen, az idény utolsó Grand Slam-tornáján a férfiak mezőnyében hat, a nőknél pedig csak négy korábbi bajnok lép fel, az idei esélyesek összeszámlálásakor fordított arányt állapíthatunk meg. A 2013-as férfimezőnyben csak három olyan teniszezőt látunk, aki szeptember 8-án, illetve ha ismét esős lesz a vasárnap, 9-én átveheti a serleget, míg a nők versenyében a két kimondott favorit mellé még vagy 7-8 titkosat is állíthatunk.

Lleyton Hewitt 2001-ben volt New York bajnoka, 2008 óta pedig öt különböző győztest hirdettek, hisz Roger Federer után 2009-ben Juan Martín del Potro, 2010-ben Rafael Nadal, 2011-ben Novak Đoković, tavaly pedig Andy Murray volt az ünnepelt. Az idei győztest a legutóbbi három között kell keresni, aminek nyomós oka is van.

Novak Đoković a világelső, és vele már csak ezért is számolni kell. Ezenkívül New Yorkban játszott még három döntőt, 2007 óta mindig legalább elődöntős volt, ami sikerült neki a legutóbbi 13 nagy tornán is. Ha hozzáadjuk, hogy már hat nagy tornát nyert, kiderül, hogy bőségesen van tapasztalata ahhoz, hogy megint nyerhessen. Ellene szól, hogy nincs csúcsformában, hogy nehéz a sorsolása, és egyéb gondok is akadnak a háza táján, hisz éppen New York előtt bocsátotta el edzőpartnerét, Dušan Vemićet, aki egyben edzősegéd is volt.

Andy Murray Novakkal egyidős, de csak tavaly óta aratja a nagy sikereket. New Yorkban nyerte első nagy tornáját, azóta Wimbledonban is bajnok tudott lenni, és aranyérmet nyert az olimpián. Öt nagy döntőt veszített el, így ő is gyűjtött elég tapasztalatot. Legutóbbi négy nagy döntőjéből háromszor Đokovićyal játszott, ami most nem lehetséges. Ellene szól, hogy London óta szerényen teljesít, s hogy először fordul vele elő, hogy GS-serleget véd. Azt, hogy Novak vagy ő lesz-e az egyik idei döntős, feltehetően az egymás közötti elődöntő mondja meg.

Rafael Nadal tavaly ilyenkor a hosszú kényszerpihenője közepén járt, s még csak álmában sem feltételezhette, hogy milyen sikeres lesz számára a 2013-as esztendő. Bő két év után Nadal visszaszerezheti a ranglista első helyét – ez olyan alkalom, amit ő ritkán szokott kihagyni. A 12-szeres GS-bajnok Nadal van a legjobb formában, és a sorsolása sem rossz. Ellene szól, hogy minden sorozat egyszer megszakad, és tudni kell, hogy sose nyert még zsinórban három jelentős kemény pályás tornát, amire most, Montreal és Cincinnati után, esélye van.

Elvben az ötszörös bajnok Roger Federert és az argentin Juan Martín del Potrót is az esélyesek közé kellene sorolni, mindkettőjük esetében azonban több a mínusz, mint a plusz. Roger gyönge formában van, a 2010-es Australian Open óta 14 fellépésen csak két nagy döntőt játszott, s a ranglista hetedik helyére való lecsúszás sem ad okot a derűlátásra. Ha azonban a negyeddöntőben legyőzné Nadalt, aránylag könnyű elődöntő várna rá, és még ott lehetne a serlegcsatában. Del Potro képes ugyan bárkit legyőzni, esetében azonban lehetetlen feladatnak tűnik, hogy öt nap alatt zsinórban három nagy győzelmet arasson. Előbb Đoković lehet az ellenfele a negyeddöntőben, azután Murray következne, végül pedig Nadal vagy Federer. Ha az argentin tényleg végigcsinálhatná ezt a bravúrt, biztosan sokkal közelebb lenne már a ranglista csúcsához. Más esélyes nincs, hisz mindnek ugyanolyan vagy még nagyobb sorozat kellene, mint Del Potrónak.

A nőknél, miután Marija Sarapova visszalépett, csak a címvédőSerena Williams és a fehérorosz Viktorija Azarenka neve emelhető ki. Váratlanul azonban célba érhetnének mások is, például olyanok, akikre ebben a pillanatban nem is tippelnénk. Hogy ez így van, bizonyította a wimbledoni torna, ahol teljesen hihetetlen összetételű volt az elődöntő mezőnye Agnieszka Radwanskával, MarionBartolival, Kirsten Flipkensszel és Sabine Lisickivel. Az azonban óriási meglepetés volt, s ugyanaz lenne most is, ha nem Serena vagy Viktorija lenne a bajnok. A Serenán kívüli három volt bajnok, Venus Williams, Szvetlana Kuznyecova és Samantha Stosur sem tartozik az esélyesek sorába.

A szerb csapat a selejtezőben egy taggal gazdagodott, hisz Aleksandra Krunićlefutotta a három kötelező kört, és táblára jutott. Még szerencséje is volt, hisz az 1. fordulóra a szintén selejtezős amerikai Coco Vandeweghet kapta, akit le is győzhetne, ha fegyelmezetten terhelni tudja a fonákját. Krunić pályafutása első nagy tornáján indul, és ma már játszik is, hisz Cocóval ő nyitja a műsort a 7-es pályán. Ma játszik még Jelena Jankovićés Janko Tipsarević is. Jelena 21 óra tájban az amerikai MadisonKeysszel, Janko ugyanakkor az uruguayi Pablom Cuevasszal mérkőzik. A centerpálya első idei meccsét Agnieszka Radwanska és a spanyol Silvia Soler-Espinosa vívják, s akcióban lesznek a Williams nővérek, Nadal, Federer és Ferrer is.

NEW YORK. – A női egyes selejtezőjének utolsó fordulójában: Krunić–Chiriko 6:1, 6:3.

WINSTON SALEM. – A férfitorna elődöntőjében: Monfils–Dolgopolov 7:6, 6:3, Melzer–Querrey 6:2, 4:6, 6:3, döntő: Melzer–Monfils 6:3, 2:1 – feladás.

NEW HAVEN. – Kvitová–Zakopalová 6:0, 6:1, Halep–Wozniacki 6:2, 7:5, döntő: Halep–Kvitová 6:2, 6:2.