2024. március 29., péntek

Az egészségügyi minisztérium elfogadta az új transzplantációs szabályzatot

Amennyiben javulni fog az állam pénzügyi helyzete, akkor lefedhetjük mindazt, amit a szervátültetési szabályzatban elfogadtunk, vagyis a jelenlegi öt gyermek és rajtuk kívül még jelentős számú felnőtt transzplantációs listán marad, és szervátültetésig minden terápiát megkapnak, amire szükségük van – nyilatkozta hétfőn Slavica Đukić-Dejanović egészségügyi miniszter. Szavai szerint a felnőtt személyek szervátültetése esetében Szerbiában minden feltétel biztosítva van, hogy a szerbiai és a külföldi szívsebészek sikeres műtétet hajthassanak végre.

– Gyermekek esetében már pénzünk sincs, és pénzügyileg nem is indokolt befektetésekbe kezdenünk, ezért az ilyen műtéteket a bécsi klinikán végeztetjük el – mondta az egészségügyi miniszter.

A vasárnap elfogadott szabályzatnak köszönhetően Đukić-Dejanović szerint a szervátültetéseket többet nem anarchikusan és egyéni elbírálás szerint, más betegeket diszkriminálva végzik el, hanem minden páciens egyenlő elbánásban részesül majd.

– Nincs korhatár, azzal ugyanis megsértenénk az orvosi etikai szabályzatot, valamint a diszkrimináció ellenes törvényt is. Mindazok a személyek, akik számára a szervátültetés az egyedüli gyógyszer, vagyis ez az egyetlen esélyük az életben maradásra, ugyanolyan eséllyel indulnak. A gyermekek esetében viszont óriási gondot okoz megfelelő donort találni – magyarázta a miniszter.

Hozzátette, hogy a szerbiai egészségügyi rendszer kézhez fogja kapni a jegyzéket azokról a személyekről, akiknek szervátültetésre van szükségük, többet kell tennie azonban az államnak is, hogy az Eurotransplant figyelmét felhívja Szerbiára. Az egészségügyi miniszter szükségesnek látja azt is, hogy hiteles tájékoztatással segítsék a lakosság – a potenciális donorok – tudatos döntését és megteremteni annak jogi lehetőségét, hogy csak az ne lehessen potenciális donor, akinek családja ellenzi azt.