2024. április 24., szerda

Phenjan békülne a szóháború után

Tavasszal még atomtámadással fenyegette Dél-Koreát az északi, kommunista szomszéd, az utóbbi napokban pedig látványos gesztusokkal békülne. Annak ellenére, hogy a dél-koreai és az amerikai hadsereg csaknem nyolcvanezer katonája épp egy közös hadgyakorlatba kezdett, ahogyan tavasszal is, amikor Észak-Korea részben épp emiatt indított verbális háborút déli szomszédja és annak szövetségesei ellen.

A Szöullal kötött kétoldalú megállapodások szinte mindegyikét is felmondta, beleértve a két ország háborúját 1953-ban lezáró tűzszüneti megállapodást, sőt még a hadiállapotot is kihirdette Dél-Koreával szemben. Magatartásával rendkívül kiélezte a feszültséget a Koreai-félszigeten, emiatt ott az utóbbi évek legsúlyosabb válsága alakult ki.

Az utóbbi időben tapasztalható békülékeny hangnem vélhetően azzal függ össze, hogy Phenjan rájött: ellenségei nem rettentek meg tőle, miközben a világtól elzárkózó kommunista Észak-Koreában még rosszabb lett az egyébként is nyomorúságos élet, ráadásul magára haragította egyetlen szövetségesét, a szomszédos Kínát is. Észak-Korea harcias retorikáját és sorozatos fenyegetőzéseit végül mégis Peking csillapította le, és Phenjan ennek eredményeként fújt visszavonulót, majd júniusban békülni kezdett. Phenjan már a nyár elején kormányszintű tárgyalást javasolt az ősellenségnek tartott Dél-Koreának a kapcsolatok normalizálásáról, de az még várat magára.

Phenjan először a két ország közötti közvetlen telefonösszeköttetést állította helyre (amelyet márciusban szakított meg), majd egyéb gesztusokat tett a kiélezett helyzet csillapítására; mindezt Szöul kedvezően fogadta.

Ennek eredményeként a két ország a múlt héten megállapodott a keszongi ipari park újraindításáról. Az észak-koreai határ közelében közösen működtetett komplexumot a háborús uszítás lázában égő Phenjan áprilisban zárta be önkényesen. Keszongban korábban 123 dél-koreai cég mintegy ötvenezer észak-koreait foglalkoztatott, évi kétmilliárd dollár bevételt szavatolva a szegénység, éhínség és kegyetlen diktatúra nyomorgatta kommunista országnak. A keszongi ipari parkot jelenleg már egy népes dél-koreai küldöttség vizsgálja.

Észak-Korea időközben elfogadta azt a dél-koreai javaslatot, hogy a két ország határán elterülő Panmindzsonban kezdjenek tárgyalást a hatvan éve befejeződött koreai háborúban szétszakadt családok találkozóinak a megszervezéséről. A megbeszélés első fordulóját tegnap tartották. Az első találkozókra már szeptember végén sor kerül az észak-koreai Kumgang-hegyen (Gyémánt-hegyen) lévő üdülőövezetben. A két Korea száz-száz állampolgárának engedélyezik, hogy találkozzanak ott családtagjaikkal. Az 1950–1953-as koreai háborúban szétszakított és szétszóródott családok tagjai korábban már tizennyolcszor találkozhattak ott egymással. A Kumgang-hegyet 1997 és 2008 között a déliek is felkereshették, szigorú felügyelet mellett. Phenjan ismét ezt a helyszínt ajánlotta a találkozók megszervezésére.

A háború végén koreaiak milliói szakadtak el családjuktól, rokonaiktól és rekedtek az északiak által teljesen lezárt, szigorúan őrzött határvonal két oldalán. Dél-Koreában már 73 ezren jelezték, hogy találkoznának az Északon rekedt hozzátartozóikkal, rokonaikkal.

A phenjani békülési ajánlatokból megfigyelők arra következtetnek, hogy az eddigi harcias retorika elsősorban az észak-koreai kommunista Kim-dinasztia megerősítését szolgálhatta, nem a külső ellenség megleckéztetését. A fiatal észak-koreai vezér, Kim Dzsong Un ugyanis csak jó másfél éve vezeti a világtól teljesen elzárt koldusszegény, sztálinista országot, amelynek 1,2 milliós hadseregét és kommunista pártelitjét is maga mögé kellett állítania.

Észak- és Dél-Korea esetében ugyanarról a nemzetről van szó, de a háború 1953-as befejezése óta a Koreai-félsziget két részre van osztva. (A háborúnak csak tűzszünettel, nem békemegállapodással vetettek véget, ezért a két ország jogi értelemben azóta, vagyis hatvan éve hadban áll egymással.). Északon a világ páriaállama, a – nemzetközi tiltás ellenére atomfegyverrel is rendelkező – Koreai Népi Demokratikus Köztársaság, a sziget déli részében pedig a Koreai Köztársaság, a régió és a világ egyik leggyorsabban fejlődő országa fekszik.