2024. március 29., péntek

Tanulni is tudunk egymástól

Tizennégy fiatal néprajzkutató és antropológus, valamint két meghívott vendég tart értekezést szeptember 7-én a Topolyai Múzeumban a VII. Fiatal Néprajzkutatók és Kulturális Antropológusok Konferenciáján, amelyet Topolya város napja alkalmából rendez a helybeli múzeum és a Kiss Lajos Néprajzi Társaság.

– Az előadások maiak, a máról szólnak, mai szemmel készültek, és ezért nekünk, idősebbeknek is jó továbbképzést jelenthetnek az új, másfajta meglátások egy-egy témakörben. Valószínűleg éppen az lesz a konferencia legnagyobb hozadéka, hogy tanulhatunk egymástól. Az előadásokat csoportokba osztottuk, és ez nem is volt nehéz, mert három-négy előadás lesz a nemzeti identitás témaköréből, két-három a folklórról, ugyanennyi a házbelső elhelyezéséről, valamint a néptáncokról különféle szemszögből. Tudni kell azt is, hogy az előadók vagy vajdaságiak, vajdasági származásúak, vagy itteni témaköröket dolgoztak fel, ezen a terepen kutattak – mondta dr. Szőke Anna, a Kiss Lajos Néprajzi Társaság elnöke, a konferencia egyik szervezője.

A tanácskozást megelőző este 18 órai kezdettel a kishegyesi iskola kiállítási csarnokában dr. Szőke Anna megnyitja a Himnuszt zengenek a múltunkról – Kishegyes egykori paraszti társadalmának konyhai eszközei című kiállítást. A konferencia szeptember 7-én 9 órakor kezdődik a Topolyai Múzeumban, a vendégeket a tervek szerint Kókai Mernyák Melinda, Topolya polgármestere, Gazsó Hargita, a Topolyai Múzeum múzeumpedagógusa, dr. Tarnóczy Mariann, az MTA Határon Túli Magyarok Titkárságának osztályvezetője és dr. Szőke Anna, a néprajzi társaság elnöke üdvözli.

A konferencián Csillik Blanka a telepi magyar fiatalok életviteléről és szokásairól, Cs. Tóth Gabriella a gombosi tisztaszobákról, Horváth Péter a néptánc identitásmegőrző szerepéről, Juhász Szécsi Viktória a vajdasági néptáncmozgalom történetéről, Kavecsánszky Máté a nemzeti identitás performatív jellemzőiről, Kókai Emese a gombosi kemencékről, Kalina Veronika egy népi díszítőelem továbbéléséről, Kukár Barnabás Manó táncfolklorisztikai gyűjtésről az Arad megyei románság körében, Nagyillés Anikó a hőskultuszról és közösségi emlékezetről, Mátéffy Attila a csanádapácai, majdáni, magyarszentmihályi és tápai teremtésmonda-töredékekről, Rácz Krisztina a multikulturalizmus gyakorlatáról, Szűcs Brigitta a nemzeti és vallási azonosságtudatról az egyik nagyváradi városrészben, Terendi Viktória a közösségi alkalmak fényképi megjelenítéséről, Fülöp Tiffany pedig a japán kultúra magyarországi lecsapódásáról tart értekezést.

A találkozó keretében koszorúzással emlékeznek meg az elhunyt topolyai néprajzkutatókról, Borús Rózsáról, Harkai Imréről és Tóth Ferencről.