2024. március 28., csütörtök
MELENCEI RUSANDA

Új igazgatót követelnek

A melencei Rusanda rehabilitációs kórház hónapok óta gyakorlatilag igazgató nélkül működik, mert Milivoje Popov állítólag már be sem jár munkahelyére. Feltehetőleg azért, mert tudja, hogy hamarosan leváltják. Emiatt az intézet dolgozóinak kétharmada (170-en) a napokban aláírta azt a petíciót, amelyben az illetékesektől azt követelik, hogy sürgősen nevezzenek ki helyére új személyt.

Az előállt helyzet miatt tegnap sajtótájékoztatót tartott az egészségügyi dolgozók egy csoportja, amely megelégelte az igazgató körüli huzavonát. Zorica Ćulibrk főosztályvezető szerint a dolog mögött politikai leszámolás áll, amely veszélybe hozta a gyógyító saráról messze földön híres Rusanda létét, illetve a benne dolgozók munkahelyeit. A rehabilitációs gyógyintézetben ugyanis egyre kevesebb a (fizető) páciens, és komoly gondok vannak a létesítmény működtetésével is. A Rusandában egészen 2012 közepéig előre lefoglalták mind a 380 betegágyat, azóta viszont folyamatosan csökken a páciensek száma. Jelenleg a kapacitásuk alig harminc százaléka betöltött.

Az elégedetlenkedők szerint az igazgatói posztra a legalkalmasabb személy Zorica Ćulibrk volna, nem csak szakmai okból, hanem azért, mert pártonkívüli személy. Szerintük csakis a kollektíva dolgozói soraiból kell(ene) megválasztani az új igazgatót. Az előállt helyzetről tájékoztatták Ivan Bošnjakot, Nagybecskerek polgármesterét, fogadást kértek Vesna Kopitović tartományi egészségügyi titkárnál, de mint mondják, ha kell, panaszukkal Ivica Dačić kormányfőhöz is elmennek.