2024. április 23., kedd

Mercedes Zimonyból

A Mercedes vállalat és a zimonyi autóbuszgyártó Ikarus képviselői az ősszel írják alá a stratégiai együttműködésről szóló szerződést – tudta meg belgrádi sajtó. A megállapodás szerint Mercedes buszokat gyártanak majd Zimonyban. A német gépjárműgyártó óriás komoly szándékait Aleksandar Vučić kormányfőhelyettes is megerősítette.

A Blic napilap értesülése szerint a szerződésen az Ikarbus, a Mercedes, valamint a pénzügyminisztérium képviselői már hat hónapja dolgoznak. A tervek szerint az Ikarbus üzemeiben készített buszok Mercedes jelekkel lesznek ellátva, és itthon, valamint külföldön adják el őket, egyebek mellett a régió országaiban, valamint Oroszországban és az Egyesült Arab Emírségekben.

– A Mercedes teljes gyártási programot készített az Ikarbus számára, a kombiktól kezdve a turistabuszokon át a városi járművekig. A gyártási folyamatból mindkét fél kiveszi a részét. A németek készítik majd az alvázat és a motorházat, az Ikarbus pedig a járművek többi részét – mondta Aleksandar Vićentić, a zimonyi gyár igazgatója.

A stratégiai együttműködés értelmében a Mercedes vállalat az Ikarbus foglalkoztatottjainak továbbképzésében is részt vállal.