2024. március 29., péntek
SINIŠA MALI

A Telekomot el kell adni

A Szerbiai Telekom telekommunikációs közvállalat mihamarabbi eladása, valamint a munkaügyi és építésügyi új törvények meghozatala lesz a legszükségesebb intézkedése az átszervezendő kormánynak – mondta Siniša Mali, Aleksandar Vučić kormányfőhelyettes gazdasági és pénzügyi tanácsadója. Mali szerint a Telekom fenntartása hatalmas befektetéseket igényel, enélkül a szerbiai telekommunikációs vállalat nem jelenthet konkurenciát, és nem tud fennmaradni hosszú távon. Az államnak már nincs pénze, hogy a Telenort és a VIP-et támogassa anyagilag – jelentette ki a tanácsadó a NIN hetilapnak.

– Sürgősen meg kell változtatnunk a munkaügyi és építésügyi törvényeket, mert enélkül nem jönnek a befektetők az országba – mondta Mali, majd hozzátette, hogy az országban az egyik legégetőbb probléma a nagyfokú munkanélküliség. Példaként megemlítette, hogy jelenleg Szerbia iparának teljesítménye csupán a két és fél évtizeddel ezelőtti teljesítmény felét éri el.

Arra a kérdésre, hogy vajon ő lesz-e az új gazdasági miniszter, Mali azt felelte, hogy szívesen elfogadna egy ilyen ajánlatot, de jelenleg hasznosabbnak ítéli, ha Vučić tanácsadójaként dolgozik. Mali szerint az uniós csatlakozás és Koszovó problémája után ideje a gazdasági gondokra koncentrálni, hogy vonzóbb légkört teremtsenek a külföldi befektetők számára.

– Egy olyan intézményrendszert kell létrehoznunk, amely szavatolni tudja a folyamatos fizetőképességet, és vissza tudja fizetni a felvett kölcsönöket, hiszen a szerbiai cégek legnagyobb részének ezek jelentik a legnagyobb problémát. Ez az egyedüli módja annak, hogy a szerb gazdaságot talpra tudjuk állítani – jelentette ki Siniša Mali.