2024. március 29., péntek

Vizsgálat a szülészeti klinika ellen

A szülők szerint, ha egy nappal korábban indítják el a szülést, gyermekük ma élhetne

Az egészségügyi miniszter elé került annak a várandós kismamának az ügye, akinek egyik gyermeke július végén, vélhetőleg orvosi műhibából, halva született. Slavica Đukić-Dejanović egészségügyi miniszter csütörtökön bejelentette, bárki, aki az ügyben mulasztást követett el, meg lesz büntetve. Hozzátette, hogy az ügyről nem mondhat többet, annak ellenére sem, hogy kézhez kapta a szakértői véleményt, ugyanis a kórház a jogszabályok szerint még fellebbezhet a jelentés ellen. A fellebbezésnek legkésőbb a mai postafordultával kellene megérkeznie.

– Az ügyet senki sem akarja eltussolni, hiszen az elejétől kezdve nyíltan beszél róla mindenki. Amíg viszont nem érkezik meg minden szakértői vélemény, addig nem nyilatkozhatunk – mondta a tárcavezető, akinek személyes véleménye szerint, egy „szomorú ügyről van szó”.

Július 29-én Branislava Branković ikrei közül az egyik holtan született, míg a másik súlyos állapotban látta meg a napvilágot. A szülők szerint mindkét gyermek egészségesen született volna meg, amennyiben az orvosok csupán egy nappal korábban elvégzik a császármetszést. Az egészségügyi minisztérium augusztus elsején külső szakértői vizsgálatot kezdeményezett a szülészetet levezető GAK Narodni front klinika ellen. Dušan Stanojević, a szülészeti klinika igazgatója a belső ellenőrzés után azt nyilatkozta a sajtónak, hogy a magzattal vérmérgezés végzett, amit az orvosok sehogy sem vehettek volna észre.

– Karrierem során egy esetet sem láttam, hogy az egyik magzat túlélte volna a másikat. A vérmérgezést az orvosok sehogy sem fedezhették volna fel – mondta az igazgató, aki szerint a vizsgálati jegyzőkönyvben is ez áll.

A B92 újságírói ugyanakkor azt állítják, hogy a két egymástól függetlenül elvégzett vizsgálati jegyzőkönyvben az áll, hogy magzat oxigénhiány miatt vesztette életét, sehol sem említenek vérmérgezést. A nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvek szerint az egyik külső szakértői vizsgálatot a Vajdasági Klinikai Központ, míg a másik vizsgálatot a Szerbiai Klinikai Központ végezte el. Mindkét szakértői vélemény szerint oxigénhiány miatt halt meg a magzat, és amennyiben egy nappal korábban végezték volna el az orvosok a császármetszést, élve született volna meg a gyermek. A jegyzőkönyv alapján a július 28-ai vizsgálati eredmények szerint mindkét magzat még „jó kondícióban” volt, és amennyiben még aznap megkezdik a szülést, mindkét gyermek egészségesen születhetett volna meg. A szakértői vélemény az 1525-ös számú boncolási jegyzőkönyvre is hivatkozott, amelyben szintén az oxigénhiányt jelölték meg a halál okaként, hozzátéve, hogy a 28-i CTG vizsgálatok eredményi fel kellett volna, hogy keltsék az ügyeletes orvos gyanúját, ugyanis azok messze nem voltak ideálisak. Egy újabb vizsgálattal ki letett volna deríteni, hogy oxigénhiány lépett fel a magzatoknál – áll a jegyzőkönyvben.

A szülészet igazgatója ugyanakkor a belső és a külső szakértői vizsgálat után néhány nappal állt elő a vérmérgezés elméletével. Az igazgató ezt arra lapozta, hogy az életben maradt kisbaba vérében stafilococcus baktériumot találtak, amiből a gyermeket négy nap alatt kigyógyítottak.