2024. március 29., péntek

Lesz-e Zobnaticán orvosi rendelő?

A zobnaticai rendelő nem tesz eleget az előírásoknak, és mindössze 60 állandó betege van – állítja a topolyai egészségház igazgatója – A helybeliek aláírásgyűjtésbe kezdtek

Tegnap délelőtt Patarcsics Erzsébet, Zobnatica képviselője a topolyai helyi közösségben és Kovács László, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt topolyai és kishegyesi szervezetének elnöke arról számoltak be a zobnaticai orvosi rendelő előtt, hogy a topolyai dr. Hadzsy János Egészségházhoz tartozó rendelő bezárt.

– A helyi lakosoktól arról értesültünk, hogy több mint egy hónapja bezárták az egészségházat, és az ittenieknek ez nagy problémát jelent. Nem akarunk senkit sem vádolni vagy okolni, a tény azonban az, hogy a zobnaticai egészségház nem működik. Mi azt szeretnénk elérni, hogy az itteni lakosságnak legyen rendelője, és ne kelljen a közeli településekre vagy Topolyára utazniuk – mondta el Kovács.
Patarcsics Erzsébet arról számolt be a sajtónak és az egybegyűlt lakosoknak, hogy már második alkalommal zárják be a zobnaticai rendelőt.

– Nagyon sajnálom, hogy újból kell kezdenünk a harcot a rendelőért, mint 2010-ben. Akkor a fűtés jelentett gondot, és miután aláírásokat gyűjtöttünk, a helyi közösség vásárolt egy gázkályhát, és egy hónap zárva tartás után ismét kinyitott. Most is ki kell harcolnunk, hogy a rendelőt újra kinyissák, mert a lakosoknak szükségük van egészségügyi ellátásra. Az itteniek főként idős emberek, és a legközelebbi rendelők Kisbelgrádban és Karađorđevón vannak. Oda beutazni sokba kerül, és kiírt receptet csak Topolyára lehet kiváltani – hangoztatta a képviselő, majd aláírásgyűjtésbe fogtak.

A sajtótájékoztatón megjelent Andrija Raičević, a Zobnatica Rt. igazgatója is, és elmondta, hogy a rendelő épülete a vállalat tulajdonában van, de nem ők felelősek annak a bezárásért.

– Kérem, hogy a rendelő bezárását ne kössék a Zobnatica Rt.-hez. Két hónapja járt itt az egészségügyi felügyelőség, és megállapította, hogy az objektum nem tesz eleget a különféle követelményeknek. Ami minket illet, a lehetőségeinkhez mérten azon leszünk, hogy újra megteremtődjenek a munkafeltételek a rendelőben – mondta el az igazgató.

Kényszerpályán az egészségház

A kialakult helyzet kapcsán megkerestük dr. Agyánszki Jánost, a dr. Hadzsy János Egészségház igazgatóját, aki arról számolt be lapunak, hogy a zobnaticai rendelő valóban a szabadságolások miatt zárt be, amint azt a rendelő ajtaján írja is, ám a helyzet sokkal bonyolultabb.

– A zobnaticai rendelő működésének a szünetelését az váltotta ki, hogy sok kollégánk évi szabadságon van, és közben két kolléganőnk megbetegedett. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a rendelő helyzete hosszú évek óta kritikus, egyáltalán nem tesz eleget a törvény által előírt követelményeknek. Az épület alapterülete túl kicsi, beázik a tető, penészesek a falak, hiányzik az állandó fűtés és a vizesblokk, valamint a rendelő és a csöppnyi váróterem között egy 8 milliméteres lambéria a válaszfal. A rendelő a zobnaticai birtok privát tulajdona, így ha lenne lehetőség a fejlesztésre, bővítésre, akkor sem tudnánk más vagyonába invesztálni. A felügyelőség már többször figyelmeztetett bennünket a hiányosságokra, és ha ennek ellenére működtetni akarjuk a rendelőt, akkor az egészségházat fogják megbüntetni. Ezért sem én mint igazgató, sem az alapító nem vállalhatja a felelősséget – mondta el az  igazgató, majd arról is beszámolt, hogy a felsoroltakon kívül a betegek száma is gondot jelent.

– Tudni kell, hogy a zobnaticai rendelőben 60 aktív karton van, vagyis a pár száz zobnaticai lakos nagy része már Kisbelgrád vagy Topolya felé orientálódott. Topolya községnek 23 települése van, és ebből 18 helyen van rendelő. Öt településen sosem volt, de ezek lakosai is jogosan feltehetnék a kérdést, hogy ha 150-200 embernek jár egy rendelő, akkor ők miért nem kaphatnak? Az egésznek jelentős anyagi vonzata is van, a törvény szerint 1600 lakosra jár egy orvos és egy nővér. A minisztériumban próbáltunk arra hivatkozni, hogy mi egy nagyon tagolt község vagyunk, de az volt a válasz, hogy Belgrádban sincs minden sarkon orvosi rendelő, ez a szabály érvényes mindenkire – mondta el dr. Agyánszki, majd hozzáfűzte, hogy sajnos kényszerpályán mozognak, s nem ők döntik el, hogy melyik törvényt tartsák tiszteletben.