2024. április 25., csütörtök

Sürgősségi rendőrség, biztonsági kamerák Szabadkán

A város hajlandó segíteni a rendőrségnek a jobb közbiztonság megteremtésében – A polgármester a rendőrfőnökkel és a Köztársasági Roma Integrációs Tanács elnökével is beszélt

A péntek éjszaka Szabadkán lezajlott támadások elkövetőit néhány napon belül elfogta a rendőrség. Mivel két fiatalkorú roma nemzetiségű személyről van szó, az eset kapcsán Srđan Šajn, a Köztársasági Roma Integrációs Tanács elnöke tett látogatást Modest Dulić polgármesternél.

Modest Dulić elmondta, Srđan Šajnnal már korábban is kapcsolatban álltak, és mindaz, ami történt, előrehozta találkozásuk időpontját, a következő hetekben pedig újabb tanácskozások is lesznek, s akkor konkrét dolgokat is megbeszélnek majd.

– Ahogy szigorúan elítéltem a történteket, úgy az eseményekkel való visszaéléseket is, egyesek megpróbálják ezt nemzeti és faji kontextusba helyezni, és így vallási, faji alapon gyűlöletet szítanak a nemzetek között. Márpedig Szabadka saját értékeit a különbözőség tiszteletére építi, mindig is egy nyugodt, toleráns, szelíd város volt, s megígérem, hogy megteszünk mindent, hogy megőrizzük az évszázadok alatt megteremtett többnemzetiségű jelleget és a jó viszonyokat – mondta a találkozó után a polgármester.

Mint hangsúlyozta, nem szabad megengedni, hogy egy-két kisebbségi nemzethez tartozó elkövető miatt az egész közösségüket veszélybe sodorjuk. Ezt a két személyt felelősségre vonják, és tettüknek meglesz a maga következménye, le kell azonban nyugtatni az indulatokat, higgadtan kell gondolkodni, és visszafogottan kell nyilatkozni az eset kapcsán.

Srđan Šajn is elítélte a történteket, és kiemelte, kötelességük minden polgár mögé állni, akikkel szemben a huligánok úgy viselkednek, ahogy az pénteken történt, ezenkívül hatni kell az ügyészségre, hogy következetesen alkalmazzák a törvényeket. Hozzátette, még rosszabb, hogy az esetet gyerekek követték el, így még nagyobb a felelősségük, ahogy az ügyészségnek is, mert ezúttal meg kell mutatni, hogy senki sem viselkedhet így, s azt a kifogást sem lehet figyelembe venni, hogy kiskorúakról van szó, mert ők felnőttként is nagy valószínűséggel bűnözők lesznek. Mint hangsúlyozta, ez nem egyszerű huliganizmus, ez egy életellenes bűncselekmény volt, az ilyen tetteket pedig gyökerében kell elfojtani, és mindenkinek a legnagyobb komolysággal kell kezelnie.

– A Köztársasági Roma Integrációs Tanács három hónapja alakult meg, s egyik alapvető feladata a romák integrációjának figyelemmel kísérése, és az emberi és kisebbségi jogok megvalósítása. A maihoz hasonló beszélgetéseket már más városokban is lefolytattunk, és a közeljövőben a helyi városvezetőséggel közösen arra keressük a választ, melyek azok a kihívások, melyekkel az európai integráció folyamatában találkozunk. Remélem, ez a megbeszélés konkrét eredményeket és intézkedéseket szül, mert ezt a kérdést Szerbiában másként kell megoldani.

A polgármester a délelőtt folyamán a szabadkai rendőrparancsnokkal is tárgyalt a történtekről és arról, milyen intézkedésekre lenne szükség a jövőben, hogy a közbiztonság nagyobb legyen az utcákon. Kiemelte, bár a közbiztonság nem a város hatáskörébe tartozik, és nincs ilyen irányú pénzügyi kötelezettsége, kész támogatást nyújtani a rendőrségnek, akár még anyagi formában is, csak hogy javuljon a közbiztonság.

A Borivoj Mucalj rendőrparancsnokkal folytatott megbeszélések eredményéről, melyen Kern Sólya Mária, a vkt elnök asszonya is jelen volt, közleményben tájékoztatták a médiát.

A polgármester logisztikai segítséget ajánlott fel a szabadkai rendőrségnek. Az első fázisban kilenc térfigyelő kamerát vásárol a város, ezeket a legjelentősebb pontokra szerelik fel, továbbá a város a szabadkai rendőrséggel közösen a belügyminisztériumhoz fordul, hogy emeljék meg a rendőrség létszámát ötven rendőrrel, illetve hozzanak létre Szabadkán egy állomást, a sürgősségi rendőrállomást. Modest Dulić kifejezte azt a szándékát, hogy ennek az állomásnak a felszerelését az önkormányzat finanszírozná.

A közleményben végül kiemelik, a város és a szabadkai rendőrség a továbbiakban is megtesz mindent annak érdekében, hogy nyugodt, biztonságos életet biztosítson az itt élő polgároknak, és hogy igyekszik megakadályozni minden olyan tevékenységet, mely a nemzetek közötti viszonyokat veszélyezteti.