2024. március 28., csütörtök

Egy helyett két óra

Szabadkán ismét módosítani készülnek a vendéglátó-ipari létesítmények nyitvatartási idejét szabályzó rendeletet

A Szabadkai Vállalkozók Egyesülete vendéglátó-ipari szekciójának képviselőit fogadta Modest Dulić polgármester, hogy bemutassa nekik a vendéglátó-ipari létesítmények munkaidejét korlátozó városi rendelet módosított változatát.

A módosítás szerint azok a létesítmények, kereskedelemmel foglakozó objektumok, amelyek élelmiszer és ital felszolgálásával foglalkoznak, az eddigi éjjel egy óra helyett ezentúl hajnali 2 óráig tarthatnának nyitva pénteken, szombaton és állami, valamint vallási ünnepek idején.

A módosított városi rendelet várhatóan szeptember folyamán kerül a városi képviselő-testület elé, amelyben definiálni fogják azt is, hogy milyen feltételeket kell majd azoknak a vendéglátó-ipari létesítményeknek teljesíteniük, amelyek az este 9 és éjjel 4 óra közötti munkaidővel dolgozó éjjeli klubként, vagy diszkóként szeretnének működni. Ezeknek az objektumoknak számos építészeti, műszaki és higiéniai feltételnek meg kell majd felelniük, hogy a vendégek biztonságban legyenek – áll a polgármesteri kabinet szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében.

A vendéglátósok képviselőivel, a közlemény szerint, sikerült megállapodásra jutni, ugyanakkor a polgármester figyelmeztet a közleményben, hogy szigorúbb ellenőrzésekre számíthatnak a kávézók, éttermek, klubok és diszkók, ugyanis az illetékes szervek figyelemmel kísérik majd, hogy a vendéglátó-ipari létesítmények betartják-e a városi rendelkezéseket.

A közlemény ugyanakkor arra is rámutat, hogy a módosított rendelkezés egy kompromisszumos megoldás, amely teljesíti a vendéglátó-ipari létesítmények tulajdonosainak egyes követeléseit, ugyanakkor szem előtt tartja a városközpontban élő polgárok nyugalomra és pihenésre való jogát is.