2024. április 25., csütörtök

Görögdinnye lesz a sláger

– Felébredtél már?! – szögezte a kérdést Bojan Mijatov szövetségi kapitány Horti Miklósnak a bronzmérkőzés előtt, amikor a felsőhegyi fiú idegesen sétált fel s alá. Élete nagy lehetősége előtt állt a fiatalember, egy győzelemre volt a világbajnoki éremtől, amely bravúr legutóbb 1995-ben Budapesten a zentai Futó Norbertnak sikerült, tehát 18 évet vártunk az újabb medálra.

Azóta már tudjuk, hogy Miklós igenis éber volt. A bronzmérkőzésen ellenfele hátára került, vezetett, s nagy küzdelem árán, meg egy intéssel a feje felett valahogy kihúzta a finn Mikko Peltokangas ellen, így öröme határtalan volt, végig a könnyeivel küszködött.

Nehéz volt?

– Nem volt könnyű. Kemény ez a finn…

Nagy fogyasztás és kemény munka áll mögötted.

– Igen, hiszen 9 kg-ot kellett leadnom úgy, hogy azért közben az erőmet se veszítsem el. Nehéz volt, de bebizonyosodott, hogy a kemény munka igenis meghozza a gyümölcsét. Nagyon boldog vagyok!

Adódik a kérdés: mit főz majd az anyu?

– Ha hiszed, ha nem, a görögdinnyére vágyom a legjobban. Nagyon szeretem, s a fogyasztás ideje alatt azt sem volt szabad ennem, így most degeszre tömöm magam.

Mennyi lesz a pihenés?

– Nem sok, egy hét múlva már edzésbe szeretnék állni.

S hagytuk is a faggatást, mert ott volt az anyuka és az apuka, a nagylány, az edző, Kopasz Károly, valamint Szabó Palóc Nándor is, aki meccsei előtt jó tanácsokkal látta el.

Miklós mérkőzése után nem sokkal következett a 100 kg-osok döntője, ahol Boban Živanovićnak tapsolhatott a szépen megtelt lelátó. A belgrádi fiatalember – a bari Eb ezüstérmével a tarsolyában – kicsit álmosan kezdett, a grúz Zviad Pataridze a hátára ugrott, de utána már résen volt, s egy szép dobással kivágta a szőnyegről. Ha ötpontos lett volna, nyert volna, de a bírók csak hármat adtak neki, tehát vezetett, de a grúzt más fából faragták, mint hogy feladja: néhány pillanat múlva ismét indított, Boban sajnos tushelyzetbe került, amelyet már nem tudott kivédeni, így a szőnyegbíró lefújta.

Elnök úr, hogyan kommentálná röviden az első napot? – tettem fel a kérdést Nenad Lalovićnak, a FILA első emberének.

– Nagyon meg vagyok elégedve, a fiúk kitettek magukért, és a szervezéssel is minden rendben van. Ezek a fiatalemberek a következő 15-20 évben a sportág jövőjét jelentik, így nekünk most az a feladatunk, hogy olimpiai érmet is szerezhessenek, hogy a sportág tagja maradjon az ötkarikás családnak. Ezzel kapcsolatban napokon belül Buenos Airesbe utazok, ahol a NOB ülésezik majd.

A szövetségi kapitánnyal is madarat lehetett fogatni. Ő azt hangsúlyozta, mennyire megérte a befektetett munka, a tegnapi versenyről pedig így nyilatkozott:

– Nézegettem a sorsolást. Van, akinek kedvezett, van, akinek nem. Ezektől a fiúktól csak tisztes helytállást várok, második kört, s utána meglátjuk.

Emlékeztetőül, tegnap Srđan Kovač (42 kg), Csikós Norbert (69 kg), Žarko Dickov (76 kg) és Bózsó Tamás (85 kg) lépett szőnyegre. Ez utóbbi észt versenyzővel kezdett, Norbinak pedig izraeli ellenfél jutott. Eredményeikről a holnapi számunkban olvashatnak.

Világbajnokok, kötöttfogás, 50 kg: Mihail Rahmanov (azeri). 54 kg: Kazuja Kojanagi (japán). 58 kg: Etienne Kinsinger (német). 63 kg: Azamat Takojev (orosz). 100 kg: Zviad Pataridze (grúz).

Ma a lányok versengése kezdődik meg.