2024. április 25., csütörtök

Gazdag program az idei városnapon is

Több mint egyhetes rendezvénysorozattal készülnek a szervezők

Az idei városnap igen széles és színes programkínálattal rendelkezik, melyről Modest Dulić polgármester, Kern Sólya Mária, a városi képviselő-testület elnöke és Miloš Nikolić művelődéssel megbízott tanácsos számoltak be.
Az augusztus 28-ától szeptember 4-éig tartó rendezvénysorozat minden korosztálynak érdekes programokat kínál, melyek mindegyike ingyenes lesz, és megszervezik a peremvárosi helyi közösségekben élők utaztatását is a központig és vissza. A polgármester elmondta, a városnapi rendezvényekre összesen ötmillió dinárt terveztek elkölteni, a nehéz helyzetre való tekintettel azonban ezt az összeget sikerült lecsökkenteniük, és a városi költségvetésből 3,5 millió dinárt fordítanak a városnap megszervezésére.

– Minőséges zenei programmal készülünk, melyet számos kulturális jellegű esemény egészít ki a városi művelődési intézmények részvételének köszönhetően, illetve a formális, protokolláris részét maga az ünnepi képviselő-testületi ülés képezi. Sajnos az idén a díszülés különbözni fog az előzőektől, hiszen ezúttal nem fogjuk átadni a város díszpolgára címet, éppen ezért valószínűleg a jövő évtől kezdve megváltoztatjuk a módszerét és kritériumait a díszpolgári cím odaítélésének – mondta a polgármester.

Kern Sólya Mária még hozzátette, bár a díszülésen csupán a Pro Urbe díjakat osztják ki, mindent megtesznek, hogy a díjazottak ezt szép napnak éljék meg.
– Szeretnénk a polgárainkkal és vendégeinkkel együtt szépen megünnepelni a város napját, így szeretettel várunk mindenkit ezekre a rendezvényekre. Szeptember elsején a városháza előtt fél tízkor kerül sor az ünnepélyes zászlófelvonásra, majd tíz órakor veszi kezdetét az ünnepi ülés a díszteremben, melyet művelődési műsor egészít ki – tudtuk meg az elnök asszonytól.

Miloš Nikolić örömét fejezte ki, hogy a város művelődési intézményei remek ötletekkel álltak elő, így többek között számos kiállítás, rendezvény, előadások és filmvetítések is színesítik a rendezvénysorozatot, mely a múzeumok éjszakájának elve alapján állt össze, így a város több pontjára is érdemes lesz ellátogatni, ahol érdekességekkel várják a város napját ünneplő polgárokat.

A városnapi rendezvénysorozat augusztus 28-án, szerdán veszi kezdetét Petar Šadi retrospektív kiállításának megnyitójával, csütörtökön pedig a főtéren 18 órakor megnyitja kapuit A szabadkai kézművesség és a hagyományok ízei nevet viselő rendezvény. A városnap legnagyobb érdeklődést kiváltó eseményei kétségtelenül az esti koncertek. Pénteken a Raichle Ferenc parkban 20 órától éjjel kettőig SU 4 SU elnevezéssel a fiatal szabadkai együttesek lépnek fel, majd szombaton a főtéren 20.30-tól az idén 15 éves fennállását ünneplő Perpetuum mobile együttes lép színpadra, őket követően pedig 22 órától Goran Karan-koncert lesz. A fiatalokról az idén sem feledkeztek meg, így ismét lesz utcabál, azaz Orange party, mely fél tizenkettőtől várja a bulizni vágyó fiatalokat.

Szeptember 1-jén, a város napján a városháza díszbejáratánál 9 órakor fellép a fúvószenekar, fél tízkor vonják fel a város zászlóját, tíz órakor pedig kezdetét veszi a díszülés. A főtéren este nyolc órától a Szabadkai Filharmónia hangversenyére kerül sor, fél tíztől pedig Zoltán Erika és zenekara lép fel. Ezenkívül ezekben a napokban a város több képtárában, galériájában nyílik majd érdekes kiállítás, a Lifka Sándor Art moziban filmvetítésekre kerül sor, a Palicsi Öko Központban tudományos tanácskozást tartanak, és a városnapi rendezvények lezárásaként néhány nappal később, szeptember 8-án, azaz vasárnap megrendezésre kerül az első szabadkai rollerverseny is.

A városnapi rendezvények részletes programját a napokban közöljük oldalunkon.