2024. április 23., kedd

Majdán szemete – Szabadka szégyene

A szemeteskukák szétosztása és a gyakoribb konténerürítés jelentheti a megoldást

Hosszú évek óta húzódik a Majdán környéki szemétprobléma, melynek nagyon nehéz elejét venni. A polgárok hiába hallatják hangjukat, hogy az áldatlan állapotoknak véget kell vetni, még mindig sok a felelőtlen polgár, aki kihasználva az ingyenes konténerek meglétét, odahordja a szemetét. Az illetékesek munkáját is sok vád éri, sokan ugyanis úgy vélik, a helyzet sokkal kedvezőbb lenne, ha egyszerűen gyakrabban ürítenék a konténereket, mint eddig.

A Vajdaság Erdei Közvállalat, a szabadkai önkormányzat és a Köztisztasági és Parkosítási Közvállalat 2002-ben aláírt egy protokollt a szabadkai erdőkben kialakuló illegális szemétlerakatok kialakulásának megakadályozásáról. Azóta a Vajdaság Erdei anyagi okok miatt ebből a megállapodásból kilépett, a probléma orvoslására tett törekvések azonban nem maradtak félbe, és mára az erdőben fellelhető szemétlerakatok nagy részét sikerült is felszámolni, újak pedig nem keletkeztek.
– Az elmúlt években öt köbméteres, úgynevezett ökokonténereket helyeztek ki először nyolc, majd tizenhat pontra, mivel a gyakorlat azt mutatta, hogy működik a dolog, és szükség van további konténerekre – mondja Kószó Árpád környezetvédelmi felügyelő. – A konténerek célja, hogy mindazok a felelőtlen személyek, akik eddig az erdőbe hordták a szemetet, hulladékot, ezentúl a konténerekbe dobják azt. Időközben változtak a szükségletek, ezzel együtt a helyszínek is, így ma nagyjából tíz konténer van kihelyezve Szabadka területén. A legnagyobb gond a kelebiai erdőnél, pontosabban az Izletnička, a Július 4-e sarka és a Május elseje utcában, vagyis az erdő alatti utakon jelentkezik, csak itt tapasztalható ugyanis az a jelenség, hogy a konténereket nem rendeltetésüknek megfelelően használják az emberek. Kelebián a szemételhordás zsákrendszerű, ami egy komoly hozzáállást feltételez, vagyis az embereknek meg kell venniük a zsákot, melynek ára magában foglalja a szemételhordás díját is. Az utolsó felmérések szerint a kelebiai háztartásokra jutó évi zsákmennyiség 0,1 darab. Most az emberek lelkiismeretére van bízva, mit kezdenek a szemetükkel, megveszik-e a zsákot, vagy sem, amit egy vagy kéthetente egyébként a Köztisztasági vállalat elszállít a ház elől.

A szemét azonban valahová eltűnik a háztartásokból, mégpedig ezekbe a konténerekbe dobják, a zsák ugyanis pénzbe kerül, a konténerek használatáért pedig nem kell fizetni, s így idekerül mindenféle háztartási szemét, építkezési törmelék, zöld hulladék, régi tárgyak stb., melyek természetesen nem kizárólag a kelebiaiaké, hanem azoké is, akiknek ott van hétvégi házuk, valamint egyesek nem restek idáig eljönni a város más pontjairól is, hogy itt szabaduljanak meg a szeméttől. Ez pedig azt eredményezi, hogy a konténerek akár néhány órán belül megtelnek, sőt van, aki még arra sem veszi a fáradságot, hogy legalább beledobja a szemetét, hanem csak úgy melléhajítja, illetve a folyamatosan érkező szemét – nem lévén hely –, már a konténeren kívül várja az elszállítást. Ezt néha kézi erővel nem is lehet összeszedni, gépekkel kell eltakarítani a töméntelen mennyiségű hulladékot. Egy nagyobb szél szétszórja a környéken a szemetet, zacskókat, a háztartási hulladék pedig vonzza a kóbor ebeket, más erdei állatokat, akik könnyen rátámadhatnak az arra járókra.

– Valamikor a helyi közösség értesítette a Köztisztasági vállalatot, hogy  megtelt a konténer, és ki kell üríteni. Amíg mindez hívásra történt, a dolog jól működött. Az utóbbi években azonban ez lassan elmaradt, és már csak akkor szólnak a Köztisztasági vállalatnak, amikor már tarthatatlan a helyzet a konténerek körül. Vagyis most már csak alkalomszerűen ürítik ki őket, pedig hetente legalább két-három alkalommal szükség lenne rá. Ez viszont drága dolog. Ez a helyzet elkerülhető lenne, ha Kelebia faluban is kiosztanák a szemeteskukákat, ami egyébként tervben van a köztisztaságról szóló városi határozat alapján, szeretnék ugyanis a zsákrendszert beszüntetni, és ezentúl minden háztartástól elszállítani a szemetet, ami azt jelenti, hogy háztartásonként fizettetik majd meg a szemét elszállításának szolgáltatását, ezzel párhuzamosan pedig a konténereket bevonnák. Sajnos, a szemeteskukákra jelenleg nincs pénz. Persze, még így is maradna probléma az olyan szemét miatt, melyet a város más pontjairól hordanak ide az emberek, azt azonban már könnyebben lehetne ellenőrzés alá vonni, és büntetni a szabálysértőket. Most erre nincs mód, vagy legalábbis nehéz lefülelni a szemetelőket, mert ők is tudják, hogy amit tesznek, tilos, és ügyelnek arra, hogy akkor rakják le a szemetüket, amikor nem látja senki – magyarázta a felügyelő. A polgárok a 626-999-es telefonszámon jelenthetik be, ha a konténerek körüli állapotok miatt az illetékeseknek reagálniuk kell.