2024. április 25., csütörtök

Ősztől komposztálást tanítanak az iskolákban és az óvodákban

A környezettudatos életmód népszerűsítésére ősztől Magyarkanizsa összes óvodájában és iskolájában tanítani fogják a szerves hulladék újrafelhasználásának módját, a komposztálást. Az akció célja, hogy a gyermekek már egészen kis koruktól kezdve lássák, tanulják és gyakorolják a komposztálást, így biztosítva az eljövendő generációk környezettudatos gondolkodását.

Az ötlet a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont diákjainak köszönhető, akik egy évvel ezelőtt egy tudományos kutatásban vettek részt, ahol azt tanulmányozták, hogyan lehet a komposztálás idejét lecsökkenteni, mivel maga a folyamat optimális esetben egy, de akár két-három évig is eltart, attól függően, milyen anyagokat komposztálnak. A kutatás során a gyerekek felfedezték, hogy különböző növények és tinktúrák segítségével a hulladékból már két hónap alatt komposzt jön létre. Dr. Sarnyai Zoltán, az iskola igazgatója büszkén mesélte, hogy a kutatásból készült tanulmánynak nagy sikere volt több versenyen, köztük a Budapesten megrendezett tudományos konferencián, ahol nagydíjban részesültek.

– A terv, hogy a komposztálást népszerűsítsük, nem csak a környezetvédelem szempontjából fontos. A tudomány, az oktatás és a tudatformálás is szerepet játszik, hiszen a gyerekek látják majd, hogy a munkájuknak köszönhetően a szeméthalmazból virágföld lesz. Egy emberöltő múlva pedig remélhetőleg már minden háznál lesz komposztláda.

A terv megvalósulását az önkormányzat is támogatja. Halász Mónika környezetvédelemmel megbízott tanácstag elmondta, hogy az önkormányzat biztosítja a komposztládákat, valamint a pedagógusok képzését is.