2024. március 29., péntek

Az évfordulók jegyében

Szenteleky-emléknap volt Szivácon

Szivácon az idén is augusztus 20-án emlékeztek meg Szenteleky Kornél íróról, a vajdasági magyar irodalmi élet megalapozójáról. Ezt az alkalmat két évforduló tette különlegessé: 120 éve született és 80 éve halt meg Szenteleky.

Virág Gábor, a Szenteleky Napok Tanácsának elnöke elmondta, hogy Szenteleky céljait ma is követni kell.

– Ő volt az, aki az első világháború után egy teljesen új helyzetben, mondhatni légüres térben szervezte újjá az irodalmi életet, aminek valamiféleképpen a mai napig folytatói vagyunk. Az általa kitűzött célokat próbáljuk továbbra is érvényesíteni – mondta Virág, majd arról is beszámolt, hogy a tanács egyrészt az emléknappal, másrészt két kiadvánnyal igyekszik méltó emléket állítani a két évfordulónak. Az egyik a Szenteleky Napok történetét fogja feldolgozni Bordás Győző szerkesztésében, és várhatólag októberben fog megjelenni, a másik pedig Szenteleky irodalmi levelezésével foglalkozik és szintén őszre várható a megjelenése. Ezt a könyvet Pastyik László fogja összeállítani.

A Szenteleky-emléknap idén is gyászmisével kezdődött, amit Horváth Endre plébános celebrált a sziváci Mária Neve katolikus templomban. A misét a kulai Cecília kórus énekei tették meghittebbé. Ezt követően a megemlékezés résztvevői elzarándokoltak a sziváci temetőbe, ahol a Szenteleky Napok Tanácsa nevében Virág Gábor és Sági Varga Kinga helyeztek virágot az író sírjára.

Az emléknap programja ezt követően a Szenteleky Kornél Művelődési Házban folytatódott, ahol három vajdasági magyar könyv került bemutatásra. Ózer Ágnessel Gerold László beszélgetett a szerzőnő Volt egyszer egy Újvidék című művelődéstörténeti könyvéről. A gazdagon illusztrált kiadvány az egykori Újvidék életét mutatja be, s amint a beszélgetés során kiderült, a könyv igen nagy népszerűségnek örvend. Vasagyi Mária Fabella domi című könyvéről, amely egy ház lakóinak történetét mutatja be az évszázadokon át, Sági Varga Kinga, a könyv szerkesztője beszélt az írónővel. A szerző mesélt a könyv szerkezetéről, betekintést nyújtva a történet átszövő zenei motívumokra. Végezetül Bordás Győző a Szenteleky Napok történetéről szóló könyvéről tartott előzetes bemutatót. Ez lesz a kettős Szenteleky-évforduló kapcsán kiadott két Forum-kiadvány közül az egyik, s amint említettük, októberben fog megjelenni. Bordás elmondta, hogy már belekezdett az anyaggyűjtésbe és kiderült, hogy egy kötet nem lesz elég a teljes történet feldolgozáshoz. Így őszre csak az első kötete fog megjelenni, amely a 1968-tól 1993-ig terjedő időszakot dolgozza fel. A második kötet megjelenését jövőre tervezik – mondta Bordás.

Az emléknap programját követőn összeült a Szenteleky Napok Tanácsa, és meghatározták a Szenteleky-, valamint a Bazsalikom-díjat odaítélő bizottság összetételét, valamint a Szenteleky Napok programját és időpontját. A kettős jubileumi ünnepre ez évben október 19-én kerül sor.