2024. április 24., szerda

Példás a közigazgatásunk

Szabadkán közigazgatási ellenőrzést tartottak – az ügyfélszolgálaton keresztül több tízezer okmányt adtak ki fél év alatt

Augusztus elején az igazságügyi és államigazgatási minisztérium újvidéki közigazgatási osztályának felügyelője Szabadkán tartott rendes ellenőrzést, melynek eredményéről Branislav Vitasović, az általános közigazgatási szolgálat és közös ügyek vezetője számolt be.

Mint elmondta, a felügyelő a használatban lévő normatívákat ellenőrizte, illetve hogy a közigazgatás és az ott folyó munka összhangban van-e az önkormányzatokról szóló törvénnyel. Ebbe beletartozott annak ellenőrzése is, hogy a hivatalos használatban lévő nyelvekről és írásmódokról, választói névjegyzékről vagy az anyakönyvekről szóló törvényekkel összhangban dolgoznak-e, eleget tesznek-e a munkajogi törvénynek, az anyakönyvvezetők rendelkeznek-e szakvizsgával stb.

– Elmondható, hogy az első között vagyunk a közigazgatási ügyeket tekintve, s példaértékűnek nevezték a Szabadkán folyó munkát. A dolgozók száma és végzettsége megfelel az előírásoknak, 43 személy folytatja le a közigazgatási eljárásokat, és mindegyikük egyetemi végzettségű, a dokumentumokon, anyakönyvekben, választói névjegyzékben szereplő adatok frissek, a munkaszervezésünket, mely összhangban van az előírásokkal, úgyszintén példásnak nevezték, a városi ügyfélszolgálatunk pedig az egyik legszebb és legjobban működő szolgálat az országban, melyre nagyon büszkék vagyunk – mondta Vitasović.

Maria Milanković Bojnicki, az általános közigazgatási osztály vezetője úgy fogalmazott, az ügyfélszolgálat bizonyította létjogosultságát, hiszen a polgárok egy helyen tudják elintézni ügyeiket tizenkilenc tolóablaknál sorszámrendszer alapján, ahol három, a hivatalos használatban lévő nyelven kérhetnek tájékoztatást, illetve kérhetik ki a dokumentumokat. Az ügyfélszolgálat keretében több szolgálat is elérhető, ezenkívül pedig folyó ügyeik kapcsán is informálódhatnak a polgárok. Mint elmondta, az elmúlt fél évben az ügyfélszolgálat iktatóirodájába mintegy 11 ezer, a gyermekpótlék-szolgálatához mintegy kétezer igénylés érkezett, körülbelül huszonhétezer anyakönyvi kivonatot és állampolgársági bizonylatot adtak ki, és több mint harminchatezer okmányhitelesítésre került sor, továbbá folyamatosan frissítik az anyakönyvi és egyéb adatokat is.