2024. április 19., péntek

Az anyanyelv aranyművesei

Kishegyesen befejeződött a VMVE XXV. Szép szó tábora

Szombaton délután szokásos gálaműsorral fejeződött be a Kátai-tanyán a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének jubileumi XXV. Szép szó tábora. A gálaműsor előtt Szatmári Melitta, az egyesület alelnöke és Hajvert Ákos, az egyesület elnöke üdvözölték a megjelenteket, és köszönetet mondtak elsősorban a szülőknek, hogy a maguk részéről évről évre támogatják az egyesület táborait és ezzel a versmondás mozgalmát is. Az idén negyvenkilenc gyerek és fiatal volt egy hétig együtt, versmondó házibajnokságot tartottak, közös műsorszámokat készítettek és beszédgyakorlataikat is bemutatták.

A műsort a nagycsoport kezdte, amellyel Kovács Frigyes színművész foglalkozott, verses prózai összeállítást készítettek magasztos és humoros gondolatokat gyúrtak egybe egy élvezetes műsorrá. A kiscsoportot Hajvert Lódi Andrea és Bagaméri Orsolya vezették, a természetről szóló Weöres-versekből készítettek programot, a verseket maguk a gyerekek választottak ki. A középső csoport Raffai Ágnes színművész vezetésével a család témáját járta körül, ehhez keresett verseket, és ezeket egészítették ki a részvevők saját meglátásaikkal. Vukosavljev Iván vezette a másik nagycsoportot. Ők is Weöres Sándor verseiből készítettek összeállítást.

A tábor befejező részében este az ismert, volt táborlakók  és táborvezetők adtak élményszámba menő műsort legkedvesebb verseikből és énekelt verseikből. A műsorban fellépett Jánosi Márton, Kőműves Noémi, Szarka Ákos, Mess Attila, Tóth Péter, Raffai Ágnes, Krizsán Szilvia, Elor Emina, Pataki András és Pálfi Ervin. A műsor kezdetén Molnár Krekity Olga mondta el értékelését az elmúlt évtizedek táborairól, kiemelvén, hogy a munka során az idén is pontosan ugyanolyan volt az összhang, mint 25 évvel ezelőtt, és ez csak megerősítette abban, hogy amit végeztek, az jó és fontos volt.

A vajdasági versmondókat üdvözölve Kiss László, a Magyar Versmondók Egyesületének  elnöke hangsúlyozta, hogy a Kárpát-medence egyik legnépesebb és legjobb versmondó műhelye Vajdaságban működik, rendre nyerik ugyanis a magyarországi versenyeket. Mint mondta, a versmondást tanulók és versmondást oktatók az anyanyelv aranyművesei, mert elősegítik nemcsak a nyelv megőrzését, hanem a szép beszédet is. Az elért eredményekért a magyarországi egyesület díszoklevélben részesítette a vajdasági egyesületet. Az elismerést Kiss Lászlótól Hajvert Ákos vette át.