2024. április 20., szombat

Új vezetője van a Muzulmán Testvériségnek

Bíróság előtt kell felelnie lemondásáért El-Baradei volt egyiptomi alelnöknek

Letartóztatták az egyiptomi biztonsági erők keddre virradóra Mohamed Badíét, a Muzulmán Testvériségi mozgalom vezetőjét – jelentette az egyiptomi állami média. A szökésben levő Badíét Kairó északkeleti részén fogták el egy lakásban, miután a biztonsági apparátushoz bejelentés érkezett a hollétéről. Vele együtt őrizetbe vették a testvériség két másik ismert tagját, Jusszef Talaat és Hasszan Malejkot.

Mindhármukat Kairó Naszrváros nevű negyedében vették őrizetbe egy olyan utcában, amely a Rabaa el-Adavíja tér tőszomszédságában van. Egy héttel ezelőtt a rendőrség ezen a helyen erőszakot alkalmazva felszámolta a tüntetők egyik táborát. Aznap országszerte több mint ötszázan haltak meg a rendőrség és Mohamed Murszi elnök elmozdítása ellen tiltakozó iszlamisták közötti véres összecsapásokban.

A médiában bemutatott felvételeken látható, amint a kommandósok beültetik a rendőrségi gépkocsiba az elfogott Badíét. A belügyminisztérium a Facebookon tett közzé képeket a rendőrségi akcióról.

A 70 éves Badíét szigorú biztonsági intézkedések közepette szállították a Torah börtönbe, ugyanoda, ahol Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnököt és két fiát tartják fogva.

Egyiptom főügyésze július 4-én, Mohamed Murszi elnök megbuktatása után egy nappal rendelte el Badíé és a Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom több vezetőjének letartóztatását erőszakcselekményre való felbujtás gyanújával. Az a vád ellenük, hogy ők szervezték, illetve provokálták ki a támadást az elnöki gárda székhelye ellen. Az összecsapásban 55-en haltak meg. Badíét és két helyettesét augusztus 25-én állítják bíróság elé.

Mahmud Azzat személyében új vezetője van az egyiptomi Muzulmán Testvériség mozgalomnak, miután pár órával korábban őrizetbe vették a mozgalom eddigi főnökét, Mohamed Badiét. A mozgalom honlapján az olvasható, hogy Ezzat ideiglenes jelleggel veszi át az irányítást, Badié őrizetbe vételét pedig „a véres államcsíny erőinek” számlájára írták. Ezzat 69 éves, orvos, s többször bebörtönözték már a hatvanas és hetvenes években, eddig Badié egyik helyettese volt.

Eközben a Muzulmán Testvériség fegyveres hívei ismét megpróbálták kiszabadítani az őrizetbe vettek egy nagyobb csoportját. Mint arról a MENA hivatalos hírügynökség beszámolt, a harcosok megtámadtak egy 612 iszlamista foglyot szállító konvojt. A foglyokat a Kairótól északra fekvő Abu Zabaal börtönbe vitték. A lövöldözésben néhány ember meghalt, olyan információk nem láttak napvilágot, hogy a csendőrök soraiban lettek volna áldozatok.

Bíróság elé kell állnia Mohamed el-Baradei volt egyiptomi alelnöknek lemondása miatt, miután a Nobel-békedíjas politikust „a belé vetett bizalom elárulása” miatt fogták perbe – jelentette az egyiptomi média. Az Al-Ahram hírportál szerint el-Baradeinek szeptember 19-én kell megjelennie a kairói Naszrváros büntetőbírósága előtt. A politikus elleni keresetet egy egyetemi jogászprofesszor adta be, tehát nem a hatóságok indítottak eljárást visszalépése kapcsán.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) korábbi vezetője múlt szerdán nyújtotta be lemondását a kairói tüntetők elleni erőszakos fellépés miatt. Azzal indokolta döntését, hogy „nem tud felelősséget vállalni olyan döntésekért, amelyekkel nem ért egyet”.

Az egyiptomi mérsékelt-liberális ellenzék egyik vezéralakjának számító El-Baradei sajtóértesülések szerint időközben a NAÜ-nek otthont adó Bécsbe utazott, ahol még a nemzetközi szervezet vezetőjeként szerzett lakást. Az APA osztrák hírügynökség szerint El-Baradei Bécsbe való visszatérése azt jelzi, számolt azzal, hogy lemondása miatt bajba kerülhet.

Az egyiptomi biztonsági erők lelőtték az Al-Ahram című napilap egyik vidéki szerkesztőségének a vezetőjét, tüzet nyitva a gépkocsijára az éjszakai kijárási tilalom idején – közölte keddre virradóra az egyiptomi hadsereg. Az incidensben meghalt Tamel Abdel-Rauf, az Al-Ahram című lap Buhajra tartománybeli szerkesztőségnek a vezetője, illetve megsebesült egy másik újságíró, aki az Al-Gumhúríja című újságnak dolgozott.

A Facebook közösségi portálon közzétett közlemény szerint a két újságíró gépkocsija gyanússá vált, miután az éjszakai kijárási tilalom ideje alatt nagy sebességgel száguldott, és nem állt meg egy ellenőrző pontnál, holott erre felszólították és figyelmeztető lövéseket is leadtak a levegőbe.

Újságírókra a kijárási tilalom nem vonatkozik.