2024. április 19., péntek

Négy áldozata van a nyugat-nílusi láznak Szerbiában, összesen 63-an fertőződtek meg

Szerbiában már négy áldozata van a nyugat-nílusi láznak. Összesen 63 esetet regisztráltak az országban – közölte a Beta hírügynökséggel a belgrádi dr. Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézet.
A négy elhunyt közül ketten a Belgrádi Čukarica községben éltek, egy személy Rumán egy pedig Temerinben. Egyetlen elhalálozott beteg sem utazott a közelmúltban külföldre. A Közegészségügyi Intézet adatai szerint az elhunytak mind 50 éven felüliek voltak és idült betegek, így esetükben jóval magasabb volt a súlyosabb szövődmények veszélye. A betegek többsége, összesen 48 személy Belgrád területén él.

A nyugat-nílusi láz egy vírusbetegség, amely szúnyogcsípéssel terjed. Eddig főleg Afrikában, Európa déli részein, a Közel-Keleten, Indiában és az Amerikai Egyesült Államokban észlelték. Az ember mellett megtámadhatja a madarakat, lovakat, kutyákat és más állatokat is. Az általa okozott fertőző betegség 80-85%-ban tünetmentesen zajlik le.
A kémiai biztonságot és a biocid termékeket vizsgáló intézet augusztus elején 145 szúnyogcsapdát helyezett el országszerte, Belgrád területén, Pancsován, Temerinben, Požarevacon, Rumán, Šabacon, Veliko Gradišten, Valjevón, Zalánkeménen, Smederevóban találtak nyugat-nílusi lázzal fertőzött szúnyogtetemeket a csapdákban.
A betegek nem egymást fertőzték meg, hanem szúnyogtól kapták el a vírust. A fertőzés fő időszaka augusztus és szeptember. A legveszélyeztetettebbek a fiatalok, az idősek és betegek; náluk a fertőzés halállal is végződhet. A védekezés legegyszerűbb módja a különböző szúnyogriasztók használata.