2024. április 25., csütörtök

Nekik már nem jutott pénz

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat egyelőre nem tudja kifizetni az önfoglalkoztatási támogatások egy részét

Hazánkban hosszú ideje terítéken van a munkanélküliség problémája és a munkanélküliek számának csökkentése, melynek egyik formája a saját vállalkozás megindítása. Ehhez nyújt egyszeri, vissza nem térítendő támogatást a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat, az állami költségvetés átütemezése miatt azonbannemrégiben a szerződések aláírását és a pénz folyósítását bizonytalan időre leállították. A kezdő vállalkozók pedig hoppon maradtak, hiszen nem tudni, mikor kapják meg a beígért anyagi segítséget, miközben cégüket már bejegyeztették.

Felvételünk az egyik állásbörzén készült (Fotó: Molnár Edvárd)

Felvételünk az egyik állásbörzén készült (Fotó: Molnár Edvárd)

Sosem volt egyszerű önálló vállalkozásba kezdeni, manapság azonban még nagyobb kockázatot kell vállalnia annak, aki saját erőből szeretné eltartani magát. A jó ötlet önmagában nem nem elég, az induláshoz az anyagi fedezetet is meg kell teremteni, a befektetett összeg pedig csak hosszú idő után kezd megtérülni. Sajnos sok vállalkozás fullad kudarcba, erről tanúskodik az is, hogy folyamatosan új üzletek, szalonok, boltok nyílnak meg, majd néhány hónap leforgása alatt be is zárnak, nyomukban pedig üres üzlethelyiségek árválkodnak. Már a kezdés egy kisebb vagyont emészt fel, a gépek, szerszámok, nyersanyag vagy áru beszerzése, az üzlethelyiség berendezése sokba kerül, a későbbiekben pedig a különféle illetékek fizetése, a magas bérleti díj, az adók, járulékok kötelezettsége és az alacsony vásárlóerő együttesen oda vezet, hogy sokan kénytelenek igen hamar elkönyvelni a veszteséget. Néhányan azonban a költségvetés átütemezésével most még ettől a beígért 160 ezer dináros támogatástól is elestek egy időre, ami esetenként azt jelenti, hogy eleve lehetetlenné vált belekezdeniük a vállalkozásukba, mert ebből az összegből szerezték volna be a működésükhöz szükséges alapvető eszközöket, mások pedig azért fogják a fejüket, mert megkapták az értesítést, hogy elnyerték a támogatást, és jegyeztessék be a cégüket, amit ők meg is tettek, a szerződések aláírására és a támogatás kifizetésére azonban nem került sor.

Ezzel a problémával szembesült P. Dijana is, aki nyomban az értesítés után belevette magát a vállalkozása bejegyeztetésébe és a szükséges dokumentumok összegyűjtésébe, ami a szerződés aláírásához szükséges.

– Csak azok igényelhetik a támogatást, akik a szolgálat nyilvántartásában munkanélküli személyként szerepelnek. Én februárban jelentkeztem a pályázatra, ezt követően részt vettem egy kétnapos előadáson, ahol arról kaptunk információt, hogyan kell belekezdeni a saját vállalkozásba, a második napon pedig készítettünk egy üzletiterv-mintát. Ez alapján kellett azután részletesen kidolgozni a saját üzleti tervünket, és egy hónapon belül beküldeni. A beküldők közül választották ki azokat, akik elnyerték a támogatást, majd szóltak, hogy hatvan napunk van arra, hogy a szükséges papírokat összeszedjük, és bejegyeztessük a vállalkozásunkat. Ez igen bonyolult procedúra, amihez az ember nem kap segítséget. Rengeteg dokumentumra van szükség, minden apróságért illetéket kell fizetni, pecsétet kell csináltatni, meg kell venni az adómemóriás pénztárgépet, és külön erre a célra nyitni kell egy számlát, mert ezen keresztül követik nyomon, hogy a támogatás összegét a vállalkozó az üzleti tervben előre meghatározott tételekre költi-e el, hiszen ezek céleszközök. Már mindent beindítottam, amikor értesítettek, hogy egyelőre nem lesz az egészből semmi, mert nincs rá pénz, és bár megkapom a támogatást, egyelőre nem lehet tudni, mikor kerül rá sor, és a napokban e-mailben leírták, milyen további papírokat kell előkészítenem. Most próbálok saját erőmből fennmaradni, dolgozni és kifizetni a havi kötelezettségeimet. Ha az embernek nincs saját tőkéje, akkor ez a 160 ezer dinár szerintem kevés ahhoz, hogy erre alapozza az egész vállalkozását, de akinek önerőből már futja az alapokra, annak ez némi segítséget jelent. Én szerencsére az utóbbi kategóriába tartozom, habár nagyon számítottam erre a pénzre, és ha tudom, hogy egyelőre nem folyósítják, akkor a cég bejegyeztetésével is biztosan várok, mert ez is több száz euróba belekerült, az adókat, járulékokat pedig most már fizetni kell, és mondhatom, az indulás nagyon nehéz, és a következő hónapokban sem lesz könnyebb fennmaradni – mondja Dijana.

Dragana Stepanović, a NFSZ vállalkozásfejlesztési osztályának vezetője elmondta, Szabadkán az év első felében kilencven jelentkezőnek hagyták jóvá a támogatást, negyvennyolc személy a szolgálattól, harmincöt személy pedig a Tartományi Gazdasági Titkárságon keresztül kapta meg a támogatást. Négyen elálltak az igénylésétől, így csupán három embert érint a költségvetés átütemezése miatti késlekedés, Szerbia más városaiban azonban sokkal több friss vállalkozó vár a pénzére.

– Akik már aláírták a szerződést, azokat ki is fizetik, a probléma azokat érinti, akik még csak most írták volna alá velünk a támogatásról szóló szerződést. Az értesítések kézbesítése után a vállalkozók jelentkeztek is nálunk a szükséges dokumentációval, addigra azonban már hatályba lépett az új határozat, vagyis hogy minden aktivitásunkkal le kell állnunk, ami egyaránt vonatkozik az igénylések átvételére, a pályázatok elbírálására és a szerződéskötésekre is. Mi költségvetésből eltartott intézmény vagyunk, a Foglalkoztatási Szolgálat azonban dolgozik azon, hogy találjon valamilyen megoldást a problémára, hiszen ha Szabadkán nem is, de más városokban sokan várnak a támogatásra, sőt egyesek csak erre az összegre alapozzák az indulást saját tőke hiányában, ami, azért valljuk be, relatív kevés, és évek óta nem emelkedett, miközben a körülmények nehezebbé váltak. Nagyon hálátlan mindez, főleg a kezdő vállalkozók helyzetét tekintve, mert nekik nagyon sokat jelent ez a pénz, és a velünk való kapcsolatukra sem hatnak jól a történtek, de egyszerűen felére csökkentették a rendelkezésünkre álló pénzeszközöket, így az éves tervben megfogalmazott programjainkat egyelőre nem tudjuk megvalósítani – közölte Dragana Stepanović.